|

Hiljade ljekara koji su specijalizirali u Evropi žele napustiti Veliku Britaniju

Hiljade ljekara koji su specijalizirali u Evropi žele napustiti Veliku Britaniju
9
Klix.ba
23.2.2017. u 07:43
26
komentara
9

dijeljenja
Hiljade ljekara koji su specijalizirali u Evropi žele napustiti Veliku Britaniju Foto: AFP
Blizu 12.000 ljekara koji su specijalizirali u evropskim zemljama moglo bi napustiti Veliku Britaniju jer se osjećaju manje dobrodošlim nakon Brexita, navodi se u istraživanju medicinara u inozemstvu.
Dva od pet ljekara koji su obavljali specijalizaciju u zemljama Evropskog ekonomskog prostora (EEA) razmatraju napuštanje Velike Britanije u svjetlu rezultata referenduma, otkriva istraživanje Asocijacije britanskih medicinara (BMA).

Na pitanje ispitanika BMA da li ljekari razmišljaju o odlasku iz Velike Britanije nakon prošlogodišnjeg referenduma, 42 posto ih je odgovorilo potvrdno, 26 posto je reklo ne, dok 23 posto nije bilo sigurno u svoju odluku. Bilo je i onih koji nisu željeli odgovoriti na pitanje, prenosi Guardian.

"To su ljudi koji su osoblje naše bolnice, koji brinu o ugroženim pacijentima u zajednici i obavljaju važna medicinska istraživanja pomoću kojih spašavaju živote. Mnogi imaju dug staž u zdravstvu u Velikoj Britaniji, tako da je izuzetno zabrinjavajuće što mnogi razmišljaju o iseljenju", rekao je dr. Mark Porter iz University NHS Foundation Trust, jedne od najvećih bolnica u Engleskoj.

Dodao je kako bi u vrijeme kada se NHS suočava s nedostatkom osoblja, to bila katastrofa te bi bila ugrožena visokokvalitetna briga o pacijentima.

Brojke pokazuju da postoji 280.932 ljekara na medicinskom registru u Velikoj Britaniji.

Od toga je 177.912 obučeno u Velikoj Britaniji, 30.733 ljekara su kvalificirana na području EEA (u Norveškoj, Lihtenštajnu ili na Islandu) i 72.287 u drugim zemljama svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...