Zdravlje
44

Građani Katara su šesti najdeblji na svijetu, prevruće im je da vježbaju

Klix.ba
Katarski zvaničnici na sve načine pokušavaju riješiti problem epidemije pretilosti u zemlji. Pored svih mogućih sportskih objekata, ljudi se i dalje debljaju, jer im je jednostavno prevruće da vježbaju. Država sada pokušava animirati građane da šetaju trgovačkim centrima.

Vlasti su kupile sve što novac može kupiti kako bi pomogli svojim građanima u mršanju. Smatra se da su građani Katara najbogatiji na svijetu, ali i šesti najdeblji, sve zahvaljujući lagodnom načinu života.

Jedino što ni ogromno katarsko bogatstvo ne može riješiti je vrijeme. U zemlji gdje je dnevna temperatura tokom pola godine oko 37 stepeni, ljude je teško natjerati da izađu vani i šetaju, a kamoli da se bave sportskim aktivnostima.

Sada su sportske zdravstvene vlasti pokrenule novi program "Zakoračite u zdravlje: Šetajte više, šetajte trgovačkim centrima", ciljajući na mjesta gdje građani Katara najviše borave, klimatizirane trgovačke centre.

U programu učestvuju četiri najveća trgovačka centra ovog emirata, postavljajući mape i rute za šetanje, zajedno sa informacijama koliko kalorija građani mogu izgubiti tokom šetnje. Također, centri sada otvaraju svoja vrata dva sata prije otvaranja radnji i dva sata nakon zatvaranja, kako bi građani mogli šetati slobodni od konzumerizma.

"Šetnja kroz trgovački centar je savršena vježba. Pored kontrolirane temperature, ona pruža i čistu i sigurnu okolinu za vježbu", piše u brošuri programa.

Šetnje kroz trgovačke centre su dio šireg pokušaja da se građani Katara ohrabre da naprave 10 hiljada koraka više dnevno, na netakmičarski, rekreacijski i društven način.

Sponzori čitavog projekta su dio Fondacije Aspire Zone, vladine organizacije koja, između ostalog, promovira profesionalne sportove u Kataru i uključena je za pripreme Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine, koje će se održati u ovoj zemlji. FIFA, čelna svjetska nogometna organizacija, zapanjila je svijet kada je za održavanje ovog prvenstva odabrala Katar, budući da je prvenstvo ljetni događaj, a temperature u Kataru gotovo da tope kosti. Još nije poznato na koji način će katarski zvaničnici riješiti ovaj problem, budući da ne žele ništa komentarisati po tom pitanju.