{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gledanje televizije podstiče konzumiranje nezdrave hrane

F
11.5.2012. u 16:07
0
2
Gledanje televizije podstiče konzumiranje nezdrave hrane
0
Gledanje televizije podstiče konzumiranje nezdrave hrane
Američka djeca i tinejdžeri koji provedu puno vremena pred televizijskim ekranima imaju manje šanse jesti voće i povrće, a veće šanse jesti slatkiše i piti gazirana pića svaki dan, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo 13.000 američkih učenika.
Iako otkriće nije posebno iznenađujuće, naučnici nisu mogli utvrditi što je prvo - previše vremena pred televizorom ili loše prehrambene navike.

Stoga istraživanje ne dokazuje da gledanje previše televizije potiče loše prehrambene navike kod djece, prenose mediji.

Ipak potvrđuje ranija istaživanja koja su pokazala da skraćivanje vremena provedenog pred televizorom izaziva smanjivanje unosa hrane kod djece te ona mogu izgubiti na tjelesnoj masi.

"Istraživanje je svakako u skladu s idejom da gledanje televizije možda loše utječe na unos i izbor hrane", kaže Leah Lipsky, koja je radila na istraživanju provedenom na institutu za zdravlje djece Eunice Kennedy Shriver u Marylandu.

Prijašnja istraživanja već su pokazala da mlade osobe koje provedu više vremena pred ekranima imaju veće izglede biti pretile.

Jedno od objašnjenja je da reklame tokom dječjih programa promoviraju brzu hranu i slatkiše te potiču djecu na konzumiranje nezdrave hrane.

Djeca obuhvaćena istraživanjem prosječno su dnevno gledala oko 2,5 sati televizijskog programa.

Naučnici su utvrdili da svaki dodatni sat gledanja TV programa dnevno u dobi od 10 do 16 godina smanjuje vjerovatnost da će djeca jesti povrće za 5 posto i voće za 8 posto.

Svaki dodatni sat gledanja programa također znači da djeca imaju 18 posto veću vjerovatnost jesti slatkiše svaki dan, 24 posto veću vjerovatnost svakodnevno konzumirati gazirana pića i 14 posto veće šanse ići najmanje jednom sedmično u restorane brze prehrane.

"Učinak gledanja televizije proteže se dalje od samog grickanja pred ekranima", kazao je Ronald Iannotti, koji je također radio na istraživanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: