Zdravlje
16

VIDEO / Elektronske cigarete inspirisale čitavu novu subkulturu

Klix.ba
Radikalna nova grupa pušača ne samo da nema namjeru prestati pušiti, već smatra da njihova ovisnost može spasiti milione ljudi koji svakodnevno puše standardne cigarete.

Fanovi elektronskih cigareta se između sebe nazivaju vaperi, a tvrde da su isparenja koja udišu, zajedno sa nikotinom, mnogo manje opasna za zdravlje od katrana i hemikalija u standardnim cigaretama.

Ova rastuća subkultura pušača opsjednuta je prerađenim rekvizitima za pušenje elektronskih cigareta. Neki od njih daju hiljade dolara kako bi svoje elektronske cigarete "opremili" najnovijim nadogradnjama.

"Vi se zapravo ne 'degradirate' sa obične cigarete, već dobijate nešto više. Tu su razni dodaci, arome i boje. Sve možete prilagoditi tako da potpuno odgovara vašem ukusu", rekao je Chris Mikovits, vlasnik trgovine elektronskim cigaretama za Digital Trends.

Na nedavnoj konvenciji vapera, duhan je potpuno zabranjen. Svi koji su se pojavili sa "analognim cigaretama“ morali su baciti pakovanje i zgaziti ga.

Vaperi su također i tehnološki geekovi. Nijednog od njih ne možete vidjeti sa standardnim elektronskim cigaretama iz supermarketa. Svi se trude da što više personaliziraju i dorade svoje elektronske cigarete. Ovaj trend se u zajednici vapera naziva PV (personal vaporizer).

Veliki broj kompanija vidio je svoju priliku u ovom stalno rastućem tržištu te je ponuda elektronskih cigareta, posebnih dodataka za njih te aroma svakim danom sve veća.

Iako je proizvođačima zabranjeno da za svoje proizvode kažu kako će pomoći ljudima da prestanu pušiti, mnogi vaperi kažu da su im elektronske cigarete pomogle da prestanu kada ništa drugo nije moglo. Također, elektronske cigarete, za razliku od standardnih, ne podliježu zabranama pušenja i mogu se pušiti bilo gdje.