Zdravlje
52

Djevojke koje vježbaju su manje nasilne, ali to ne važi i za muškarce

Klix.ba
Djevojke koje redovno prakticiraju tjelovježbu manje će se upuštati u nasilničko ponašanje, navodi se u novom istraživanju.

Istraživanje je prezentirano na godišnjem sastanku Pedijatrijskog akademskog društva u Washingtonu. Tokom istraživanja, koje je počelo još 2008. godine, anketirano je 1.312 učenika u četiri srednje škole u New Yorku.

Učenike su pitali koliko često vježbaju, koliko trbušnjaka rade tokom vježbe i koliko je trajalo njihovo najduže trčanje u protekle četiri sedmice, kao i to da li su se bavili nekim timskim sportom u posljednjoj godini. Također, učenike su pitali da li su nosili oružje u proteklih 30 dana, jesu li imali neki fizički obračun u posljednjih godinu, kao i to da li su bili član neke bande.

Rezultati su pokazali da one djevojke koje redovno vježbaju imaju mnogo manje sklonosti ka nasilničkom ponašanju.

Zanimljivo je to da tjelovježba, pokazalo je istraživanje, uopće ne utječe na muške ispitanike u ovom pogledu. No, istraživači dodaju da se to ipak ne može uzeti zdravo za gotovo, budući da veliki broj njih nije htio odgovoriti na pojedina pitanja.

"Ovo istraživanje je samo početak, ali je pokazalo da redovna tjelovježba utječe na smanjenje nasilničkog ponašanja. Potrebno je dalje istraživati", kazao je glavni autor ove studije Noe Romo, prenosi Daily Mail.