{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca koja vježbaju imaju manje rizika od lomova kostiju u starosti

26.3.2013. u 17:40
8
3
Djeca koja vježbaju imaju manje rizika od lomova kostiju u starosti
8
Djeca koja vježbaju imaju manje rizika od lomova kostiju u starosti
Ojačavanje kostiju kako bi se izbjegli lomovi tokom života počinje vježbama u ranoj dobi.
Fizičke aktivnosti poput vježbanja na časovima sporta je bitno u borbi protiv pretilosti, a novo istraživanje je pokazalo da pomaže i u jačanju kostiju.

Osoblje Univerzitetske bolnice Skane u Malmeu u Švedskoj je tokom istraživanja pratilo 808 dječaka i djevojčica u dobi između sedam i devet godina, koji su dnevno vježbali po 40 minuta u okviru školskih časova tokom šest godina. Naučnici su snimali razvoj skeleta kod djece i dokumentovali informacije o lomovima, te ih poredili sa drugom grupom djece koja su vježbala svega 60 minuta tokom sedmice.

Djeca koja su vježbala svakodnevno su imala 72 loma, dok su djeca druge grupe imala 143 loma. Djeca koja su vježbala 40 minuta dnevno imala su gušće kosti u odnosu na djecu koja nisu vježbala intenzivno. Gustoća kostiju je ključna za njihovu jačinu bitnu za kasne decenije života, jer što je gustoća manja, kosti su slabije i veća je opasnost od lomova i napuknuća.

Kako bi poredili ove rezultate s rizikom od lomova u budućnosti, istraživači su pratili i 708 bivših atletičara u njihovim 60-im i 70-im godinama i grupu zdravih ljudi koji se nisu bavili sportskim aktivnostima.

"Zaključili smo da vježbanje u djetinjstvu može biti povezano sa smanjenjem rizika od lomova u kasnijim godinama, jer ono povećava količinu koštane mase koja jača kosti. Ova studija potvrdila je da vježbanje tokom djetinjstva osigurava zdravlje i u budućnosti, tako da preporučujemo da vježbate u mlađoj dobi kako biste spriječili lomove u starosti", rekla je voditeljica studije Bjorn Rosengren.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: