Razgovor za Klix.ba
155

Dermatolozi o značaju prevencije nastanka melanoma: Da li je bitniji preplanuli ten ili zdravlje?

Razgovarala: Adela Kukić
Selma Poparić i Mersiha Krupalija Fazlić (Foto: I. L./Klix.ba)
Selma Poparić i Mersiha Krupalija Fazlić (Foto: I. L./Klix.ba)
U sklopu kampanje "Euromelanoma 2024", ljekari Klinike za kožne i venerične bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) će 23. maja besplatno pregledati građane uz prethodnu najavu u Kabinetu za dermoskopiju.

Tim povodom smo razgovarali s mr. sci. med. dr. Mersihom Krupalija Fazlić i dr. Selmom Poparić.

Otkrivanje na vrijeme

Krupalija Fazlić nam je na početku razgovora kazala da maj ima poseban značaj za dermatologe jer simbolizira njihov svakodnevni trud i kontinuiranu borbu protiv melanoma i drugih karcinoma kože.

Ističe da je broj boljelih od melanoma u stalnom porastu.

"Dermatolozi posebnu pozornost posvećuju preventivnim pregledima i edukaciji stanovništva i zdravstvenih radnika, s ciljem podizanja svijesti o ovako zloćudnoj bolesti koja se može na vrijeme otkriti , a samim tim i liječiti. Zahvaljući kampanji Euromelanoma koja se provodu u cijeloj BiH i besplatnim preventivnim pregledima, stanovništvo BiH je poprilično dobro upoznato sa pojmom melanom, ali za nas dermatologe nikada dovoljno dobro. Stoga nastavljamo našu misiju promocije važnosti redovnih samopregleda i pregleda, štetnosti UV zraka i zaštite od istih te štetnosti solarija", kaže Krupalija- Fazlić.

Krupalija Fazlić: Konstantno ukazujemo na štetnost navike odlaska u solarij (Foto: I. L./Klix.ba)
Krupalija Fazlić: Konstantno ukazujemo na štetnost navike odlaska u solarij (Foto: I. L./Klix.ba)

Objašnjava da melanom spada u skupinu najagresivnijih karcinoma kože koji u oko 70posto slučajeva nastaje na neizmjenjenoj koži, a u manjem broju slučajeva u već postojećem mladežu.

"Najčešće je plavičasto-crne ili smeđe boje, ali može biti i u boji kože ili crvene boje što dodatno otežava postavljanje dijagnoze. Može biti u vidu površinsko šireće 'mrlje' nepravilnog oblika i boje, čvorića koji brzo raste i krvari, a posebne oblike prestavljaju lezije na dlanovima i tabanima, odnosno noktu. Stoga poseban oprez kod mladeža koji se mijenjaju, kod pojave novih pigmentnih promjena (osobito u osoba starijih od 40 godina života), kao i kod brzorastućih, krvarećih lezija. U slučaju pojave bilo koje od gore navedenih promjena potrebno se što prije javiti na specijalistički dermatološki pregled", navodi Krupalija- Fazlić.

Popadić nam je odgovorila na pitanje ko je u najvećem riziku za dobijanje melanoma.

"U svakodnevnoj kliničkoj praksi sve češće smo svjedoci pojave melanoma kod mladih osoba, bez ikakvih predispozicija za nastanak ovog oboljenja i to nam daje za pravo da slobodno možemo reći da smo svi na neki način rizični. U pravilu, nešto oprezniji ipak moramo biti kod ljudi svjetlije puti, kod onih koji se često i bez adekvatne zaštite izlažu UV zračenju, na mjestima prethodno nastalih opekotina na koži, kod osoba sa većim brojem mladeža i onih sa pozitivnom porodičnom anamnezom na melanom", objašnjava Poparić.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Dodaje da se veliki rizik za pojavu melanoma pojavljuje kod osoba koje koriste solarij.

Rutinski pregledi

Često se prilikom rutinskih pregleda mladeža dogodi da se kod pacijenta na koži otkriju sumnjive lezije za koje se kasnije ispostavi da su bile zloćudne i zato je dobro raditi preventivne preglede.

"Uvijek sugerišemo pacijentima da nam se jave odmah ukoliko primjete promjenu na nekom mladežu u smislu rasta, izmjenjene boje, krvarenja ili ukoliko primjete novonastalu pigmentnu promjenu negdje na koži. Rano otkrivanje melanoma i dalje je od presudnog značaja za prognozu bolesti. Ukoliko se rano otkrije, petogodišnje preživljavanje iznosi i preko 90 posto. Upotreba ciljanih lijekova i imunoterapije danas i kod pacijenata s uznapredovalim melanomom dovodi do sve duljeg preživljavanja", ističe Poparić.

Razgovarali smo i o značaju prevencije te Poparić ističe da su značajni redovni samopregledi, kao i zaštita od ultravioletnog zračenja upotrebom preparata sa zaštitnim faktorom, tokom ljeta izbjegavanje boravka na suncu u periodu od 10:00 do 17:00 sati.

"Posebnu pažnju posvetiti zaštiti kože djece, jer koža pamti i veliki broj kožnih tumora razvija se kasnije upravo na mjestima oštećenja stečenih u djetinjstvu ili mladosti. Na kraju, redoviti odlasci dermatologu najbolji su vid prevencije", kaže nam Poparić.

Krupalija Fazlić dodaje da posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti djece budući je njihova koža tanja i osjetljivija, a opekotine u djetinjstvu su posebno opasne za nastanak melanoma u kasnijoj dobi.

Poparić: Odlasci dermatologu su najbolji vid prevencije (Foto: I. L./Klix.ba)
Poparić: Odlasci dermatologu su najbolji vid prevencije (Foto: I. L./Klix.ba)

S obzirom na to da je solarij postao nezobilazan trend kod mladih, bez obzira na konstantna upozorenja o njegovoj štetnosti, Krupalija Fazlić ističe da dermatolozi konstantno ukazuju na štetnost navike odlaska u solarij.

"Uprkos upozorenjima, preplanuli ten je i dalje bitniji od same brige za vlastito zdravlje, posebno kod mlađe populacije. Studije su pokazale da izlaganje vještačkom UV zračenju u solariju prije 35. godine života povećava rizik za nastanak melanoma za 75 posto. Na temelju takvih nalaza veliki broj zemalja je zabranio uporabu solarija za mlađe od 18 godina. Takav zakon je donešen i u dijelu BiH, odnosno Republici Srpskoj. Stoga je Euromelanom tim dermatologa uputio Ministarstvu zdravstva KS i Federalnom Ministarstvu zdravstva prijedlog zakona o zabrani solarija za osobe mlađe od 18 godina i u Federaciji BiH i nadamo se što skorijem usvajanju istog", naglašava Krupalija Fazlić.

Besplatni pregledi

Kada je riječ o ovogodišnjoj kampanji Euromelanoma, tokom maja i juna 2024. godine 86 ljekara će obavljati besplatne preglede mladeža i promjena sumnjivih na karcinom u 26 gradova u BiH, odnosno 48 javnih i privatnih zdravstvenih ustanova.

"Preventivni bespatni pregledi će se obavljati i na Klinici za kožne i venerične bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, 23. maja 2024. godine u periodu od 8:30 do 15:00 sati uz prethodnu telefonsku najavu na broj 033/298 373 u periodu od 14:00 do 15:00 sati", kaže Krupalija Fazlić.

Za sve dodatne informacije o Euromelanoma 2024 pod nazivom "Živi i uči + Nauči da živiš" i besplatnim pregledima u BiH možete pronaći na www.euromelanoma.eu/bs-ba.