Glavni sastojak u borbi protiv raka
0

Cvekla povećava energiju i smanjuje krvni pritisak

Klix.ba
Zbog svog slatko-zemljanog okusa i rubin crvene unutrašnjosti cvekla je jedna od najdražih sastojaka u prehrani. Ali ona je ujedno i tajno oružje za energiju i pomaže u borbi organizma protiv raka.

Cvekla sadrži visok nivo nitrata, čak 20 puta više do drugog povrća. Poznate su dobrobiti cvekle u borbi protiv raka, a posljednja istraživanja otkrila su da nitrati koje sadrži snižavaju krvni pritsak.

Studija urađena na Queen Mary’s univerzitetu 2010. godine pokazala je kako samo jedna časa od 250 mililitara soka od cvekle dnevno snažno snižava krvni pritisak na nekoliko sati. Novo istraživanje pokazalo je da 600 ml ovog soka održava snižen pritisak i preko šest sati. Također, naučnici smatraju da smanjuje stopu smrtnosti od karidiovaskularnih bolesti za 10 posto.

Studija urađena na Univerzitetu Exter pokazala je kako nitrati također povećavaju izdržljivost. Test je pokazao kako odrasli koji popiju 500 ml ovog soka dnevno mogu vježbati 16 posto duže od onih koji nisu konzumirali sok od cvekle.

"Nitrati rade u sinergiji sa anmtioksidansima koje cvekla sadrži kako bi reducirali oksigen potreban mišićima. To im omogućava da rade efektnije i usporava zamor", rekao je Stephen Bailey koji je radio na studiji.

Istraživanje urađeno 2011. godine na Wake Forest univerzitetu u North Carolini pokazalo je da cvekla usporava razvoj demencije. Također, dobra je za regulaciju probavnog sistema.

No, cvekla je najpoznatija po tome da se koristi u svrhu brobe protiv raka. Sastojci koje sadrži ovo povrće usporavaju razvoj tumora na prostati i dojci za 12,5 posto.