Zdravlje
22

Sok od cvekle smanjuje krvni pritisak

Klix.ba
Pijenje soka od cvekle efikasno smanjuje krvni pritisak, tvrde britanski naučnici.

Čaša soka od cvekle od 250 ml smanjuje krvni pritisak za 10 mmHg kod 15 pacijenata koji su učestvovali u istraživanju, a kod nekih od njih krvni pritisak se u potpunosti vraća u normalu.

Naučnici kažu da nitrat u cvekli širi krvne sudove i tako pomaže protok krvi. Mnogi ljudi koji boluju od angine koriste lijekove sa nitratom u svojim terapijama.

Istraživanje su proveli naučnici iz Bart and The London škole medicine i stomatologije. Učinke cvekle su proučavali šest godina i namjeravaju nastaviti svoj rad. Upozorili su da pijenje cvekle može utjecati na to da urin dobije rozu boju.

Nitrat se prirodno nalazi u tlu odakle ga povrće uzima pomoću korjena i tako osigurava svoj rast.

"Bili smo iznenađeni kada smo shvatili koliko malo nitrata je potrebno za tako značajan efekt. Nadamo se da će unošenje hrane koja sadrži nitrat poboljšati kardiovaskularno zdravlje ljudi", izjavila je dr. Amrita Ahluwalia.

"Naše istraživanje je novi dokaz da moramo jesti dosta povrća. Potrebna su nam dodatna istraživanja kako bi utvrdili da li povrće bogato nitratom trajno snižava krvni pritisak", dodao je profesor Peter Wiessberg, direktor Britanske fondacije za srce koji je vodio pomenuto istraživanje.