|

Cijena antitetanus vakcina porasla s 5 na 15 KM, a BCG vakcina više nije registrovana u BiH!

Cijena antitetanus vakcina porasla s 5 na 15 KM, a BCG vakcina više nije registrovana u BiH!
51
E.S.
27.6.2019. u 14:39
40
komentara
51

dijeljenja
Cijena antitetanus vakcina porasla s 5 na 15 KM, a BCG vakcina više nije registrovana u BiH! (Foto: Shutterstock)
Cijena antitetanus vakcina u posljednje dvije godine u BiH viša je za otprilike deset KM, a BCG vakicne više uopće nisu registrirane u našoj zemlji i to su posljednje informacije kada je riječ o vakcinama i problem koji brine građane i roditelje.
Da ste u Sarajevu prije dvije godine stali na zahrđali ekser ili da vas je ugrizao pas lutalica, imali biste mnogo više problema od početnih bolova zbog navedenih povreda jer ne biste mogli pronaći vakcinu protiv tetanusa koju vam ljekari u Hitnoj pomoći ili domovima zdravlja traže da sami nabavite.

I tako je bilo mjesecima. Tada je cijena vakcine protiv tetanusa bila 5,60 KM. I to je bila dobra vijest, da su vakcine protiv tetanusa konačno stigle u glavni grad naše zemlje i da se mogu nabaviti po relativno pristupačnoj cijeni. No, sudeći prema današnjoj situaciji, farmaceutima se "osladilo".

Cijena antitetanus vakcina u Sarajevu tako je porasla sa 5 na 15 KM. Potvrdili su nam to podaci koje smo dobili iz nekoliko privatnih, ali i javnih apoteka.

U privatnim apotekama vakcine protiv tetanusa možete naći po cijenama od 17 i 18 KM, dok je u javnim apotekama situacija nešto drugačija. Ista ova vakcina košta 15 KM. Ipak, najlošija situacija je u poslovnici Apoteka Sarajevo kod Hitne pomoći, gdje uopće nemaju antitetanus vakcina te ćete se morati sami snaći.

Na naš upit da li je zbog nestašice porasla cijena antitetanus vakcina, Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, kaže nam da će provjeriti stanje na terenu, no da dosadašnji podaci pokazuju da imaju uredno snabdijevanje antitetanusom.

(Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)


"U posljednje vrijeme imamo kontinuirano snabdijevanje antitetanus vakcinama, iako je, istina, postojao problem prije godinu-dvije. Problem je bio, nažalost, na farmaceutskom tržištu, koji ni nama nije bio potpuno jasan, bile su svojevrsne krize u snabdijevanju antitetanusom koje se, nadam se, neće ponoviti", kaže Šarkić.

Informaciju da nema govora o nestašici antitenusa potvrdila nam je i Aida Pitić iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

"Prema mojim informacijama, antitetanus vakcine nisu deficitarne. Upravo je u ambulanti bio gospodin koji je nakon povrede primio ANA-te zaštitu u ambulanti Doma zdravlja", kazala nam je Pitić.

S druge strane, kada je riječ o BCG vakcini koju novorođenče dobija u prvih 24-48 sati života, situacija u našoj zemlji je alarmantna, kažu nam iz Agencije za lijekove BiH.

"BCG vakcina više nije registrovana u Bosni i Hercegovini, odnosno nema važeću dozvolu za stavljanje u promet u našoj zemlji. Ukoliko je određeni lijek neophodan za jednog pacijenta ili grupu pacijenata, moguće je takav lijek uvesti u Bosnu i Hercegovinu iako nije registrovan, a odobrenje za uvoz daje entitetsko ministarstvo nadležno za poslove zdravlja, odnosno Odjel za zdravstvo Vlade Brčko distrikta", pojašnjava Tijana Spasojević iz Agencije za lijekove BiH te dodaje da vakcina protiv tetanusa Tetavax ima vežeću dozvolu za stavljanje u promet, odnosno registrovana je.

U skladu s ovim, postavlja se pitanje gdje se i kako vakcinišu novorođenčad ukoliko BCG vakcine više nisu registrovane u BiH?

"Znam da je praksa da, ako djeca iz bilo kojeg razloga nisu primila BCG vakcinu u porodilištu, vakcinišu se u nadležnom dječijem dispanzeru, što prije, do pete godine života. Također, treba napomenuti da uvijek imate novorođenčad koja iz nekog razloga nisu u stanju primiti BCG vakcinu, kao u slučaju prijevremenog rođenja", pojašnjava Spasojević.

Na koncu, ne možemo, a da se ne zapitamo, da li je riječ o nestašici ili vještačkoj krizi na kojoj farmacija zarađuje?
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...