U službi zdravlja
4

Promo / Centar za integrativnu medicinu otvoren u Sarajevu: Nikad nije kasno za dobar početak

Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Centar zdravlja i ljepote s timskom saradnjom nacionalnih i internacionalnih medicinskih eksperata i sličnih centara u regiji, koji je podržalo Udruženja za komplementarne načine liječenja iz 2003. godine, nedavno otvoren je otvoren u sarajevskom naselju Ciglane, Trg Mehremića bb.

U centru se promoviraju prirodni načini liječenja, odnosno integrativni medicinski pristup i tradicionalna kineska medicina.

Tim eksperata, doktora medicine, doktora nauka integrativne medicine, kineske medicine, kliničke herbologije, fizioterapije, ortopedije i javnog zdravstva uz naprednu tehnologiju čine osnovnu platformu rada Centra za preventivno i terapeutsko liječenje prirodnim metodama. Ambijent u kojem se mogu doživjeti vrhunski programi za dobro zdravlje te učestvovati u raznim preventivnim i terapeutskim aktivnostima je lijep i udoban.

Cjelovit pristup zdravlju

Sa znanjima i iskustvima stečenim kroz decenije predanog rada u svijetu i u BiH, doktori integrativne medicine žele dopuniti kvalitet te poboljšati prevenciju i općenito razviti pozitivniji odnos prema aktivnom održavanju vlastitog zdravlja stanja zdravlja i ranom otkrivanju poremećaja. Dugoročno to doprinosi boljoj zdravstvenoj usluzi, boljoj saradnji svih uz veće međusobno poštovanje, kao i stvaranje efikasnije medicine u cjelosti.

"Sve što je oduvijek trebalo i nedostajalo sada je tu, cjelovit pristup zdravlju za sve. Hiljade godina znanja, slavne prošlosti i svijetle budućnosti je pred vama. Bajke se sanjaju, a mi smo stvarni, realni i dostupni, te želimo pomoći da se na jednostavan način dostigne bolje stanje zdravlja kao i zdravije svakodnevne navike. Kontakt s nama će biti zadovoljstvo, a ne obaveza. Bolje je rano otkriti stvarne uzroke problema, nego popravljati posljedice. Konačno je došlo vrijeme za spoj modernog znanja, tehnologije i hiljade godina dokazivanog znanja i praktičnih rješenja s ciljem da se ljudima omogući viši nivo zdravlja i unutarnje sreće", poručuju iz ovog centra.

Doktori integrativne medicine slažu se kako su prošle decenije pokazale kako moderna medicina sama ne može ostvariti sve potrebno. Zbog toga se, kažu, desio porast interesa za cjelovitijim, prirodnijim, pa i nježnijim pristupom zdravlju, ali i aktivnijom ulogom u procesu dostizanja boljeg zdravlja.

Iz svega toga je nastao ovaj projekt i fokus na:

• Prevenciji, održavanju zdravlja i vitalnosti; • Usporavanju procesa starenja, poboljšavanju zdravstvenog stanja, popravljanju fizičkog izgleda, vraćanju snage i osjećaja mladosti; • Preventivnom liječenju, liječenju uzroka i simptoma raznih poremećaja i bolesti; • Rehabilitaciji nakon povreda, bolesti ili operacija.

Milioni ljudi na planeti koriste prirodne tehnike u prevenciji, samo-terapiji, dijagnostici i liječenju, s trendom svakodnevnog rasta.

"Važno je ne naškoditi", kazao je davno Hipokrat.

"Pacijent je jedinstven i njegov problem-stanje, potrebe i okolnosti se posmatraju sa svih stana (iznutra i izvana, s fizičke, emocionalne, mentalne, socijalne, duhovne razine te svih utjecaja prirode izvana) i intervencija se prilagođava potrebi i izvlači iz čitave lepeze svih naučnih disciplina". (Bravewell organizacija, 2011).

Iz tog razloga, minimalno 20-40 posto populacije razvijenih i zemalja u razvoju koristi znanja i tehnike drevnih medicina, kao dopunu u brizi o svom zdravlju, a na prvom mjestu su neke od tehnika iz kineske medicine.

U svijetu medicine postoji i novi pokret u nauci, edukaciji i terapiji, a to je komplementarna integrativna medicina / CIM- Complementary Integrative Medicine. Na svim medicinskim fakultetima u Americi ova oblast se izučava u sklopu redovnog medicinskog obrazovanja, dok je u Evropi slika šarenija.

Većina razvijenih zemalja Evrope, njih deset, ima zakone ili bar zakonske propise o CIM-u, ali isto tako većina nema redovnu CIM edukaciju pri medicinskim fakultetima niti redovnu CIM zdravstvenu uslugu pri medicinskim centrima i bolnicama. Izuzetak je akupunktura, češće korištena u anesteziologiji, a predstavlja jedan nivo liječenja u kineskoj medicini. Njemačka je uvela CIM u redovno medicinsko obrazovanje.

U Švicarskoj je prema izglasanom referendum pravo izbora vrste terapije stavljeno kao zakon u ustav te države, te se tako osoba može izjasniti šta želi - prirodnije ili više invazivne i sintetičke terapije.

Potrošnja na prirodne i sintetičke lijekove u Švicarskoj i Njemačkoj podijeljena je u omjeru 50:50. S druge strane, u nerazvijenim zemljama 80 posto populacije zavisi isključivo od tradicionalne medicine, često i jedino dostupne zdravstvene usluge.

Strategija i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije jeste da se poveća integrativni pristup zdravlju kako bi se već davno postavljeni, a neostvareni milenijski ciljevi lakše ispunili.

Popraviti stav prema sebi

Doktori Centra integrativne i tradicionalne kineske medicine ističu kako je potrebno popraviti stav prema sebi, osloboditi se straha od istine, te ga zamjeniti sa svjesnošću o prekrasnim, brzim i jednostavnim mogućnostima i rješenjima mnogih zdravstvenih problema.

"Nikad nije kasno za dobar početak. Prvi korak je uvijek vaša želja za boljim osjećajem u tijelu i duši, znajući da mir u sebi poboljšava i stanje u tijelu. Drugi korak je vaš kontakt s nama i aktivnost ka boljem koja će rezultirati boljim znanjem i svjesnošću raznih izbora i moćnih rješenja. Od detekcije do individualnog programa zdravlja, u standarnim slučajevima treba nekoliko susreta. Pozitivni rezultati se neće ogledati samo u boljem zdravlju, nego i u većem samopoštovanju, raspoloženju, vitalnosti, mladosti, izgledu i uopšte boljoj harmoniji i miru unutar sebe, a sve to može dugo trajati ako se usvoji minimalno znanje. Kada se uz našu pomoć tijelu pruži to što mu nedostaje ili što treba popraviti, poprave se i svi sistemi i dovedu u ravnotežu, odnosno u stanje gdje se um i tijelo opuštaju. Zbog toga sve funkcionira bolje, pa čak se može vratiti i u normalni nivo. Dopustite da vas podsjetimo i pomognemo vratiti vitalno zdravlje, osmijeh na licu i lijepo osjećanje u i o sebi", pojašnjavaju doktori integrativne medicine.

Dodaju kako ne postoji problem koji se ne može riješiti, nego samo osoba koja se teže mijenja.

"Zdrava osoba je produktivnija i pozitivnija i za sebe i za druge, odnosno za čitavo društvo", naglašavaju iz Centra.

Zdrava osoba je korisnija i sebi, svojima i društvu u cjelini.

Brzi i efikasni rezultati

Centar zdravlja i ljepote integrativne i tradicionalne kineske medicine pruža preciznu dijagnostiku stvarnih uzroka i rješenja problema, rehabilitaciju, pomoć kod bolova, raznih tegoba fizičke i psihičke prirode, antistres tehnike, podizanje vitalnosti, imuniteta, te uopšteno unapređenja cjelokupnog zdravlja i životnih navika bez obzira na starost ili spol.

Decenije profesionalnog iskustva iz oba područja medicine, moderne i tradicionalne kineske medicine, svih nivoa stručnosti omogućuje kvalitetnu i preciznu procjenu o individualnim potrebama svakog pojedinca u zavisnosti od njegovog zdravstvenog stanja. Svakoj osobi se posveti i pruži potrebno vrijeme za postizanje potrebnih rezultata.

Sve što se koristi i preporučuje u Centru je prirodno, ugodno, neškodljivo, daje brze i efikasne rezultate, zbog čega iz Centra ohrabruju i pozivaju sve da se jave i priključe njihovim aktivnostima. Posebno preporučuju preventivnu dijagnostiku radi brzog otkrivanja ranih promjena, neravnoteže cjelokupnog tijela, ali i pojedinih organa.

Decenije rada su proizvele knjige za dobro zdravlje i vitalnost i UN ECPD knjige iz edukativnih programa TCM i IM, kao i inovativne i druge kvalitetne proizvode za zdravlje, uključujući Tesline inovacije za zdravlje ljudi, prostora te zaštite od štetnih zračenja, podzemnih voda, mobitela, antena, EMS i slično.

Osim unapređenja zdravlja, ovaj centar promovira i edukaciju uz izuzetni vitalni program koji podmlađuje tijelo i mozak te popravlja memoriju i intelekt s desetominutnom dnevnom aktivnošću, a seminar traje samo četiri sata i besplatan je za članove Centra.

Vitalni program se posebno preporučuje mladima uključenim u edukativni proces radi bržeg i lakšeg učenja i stjecanja kvalitetnog znanja, ali i starijima koji imaju probleme s memorijom.

Ovaj program donosi brzo poboljšanje ukupnog stanja zdravlja, vitalne snage, imuniteta, bolje cirkulacije, rada mozga, ujednačavanja aktivnosti obje strane mozga, a sve uz uspostavljeni mir u sebi, odnosno nestanak stresa. Program je kao novi iznimno jaki hardware i software u isto vrijeme i sve je posve prirodni i postupni proces, a senzitivne osobe osjete beneficije već za nekoliko dana. Tako da to novo znanje i tehnika zaista stvara jače i sposobnije tijelo i glavu i to, lako, brzo i neškodljivo sa 10 minuta lakih pokreta dnevno.

Jednom mjesečno se održavaju i predavanja o zdravlju.

Članovi Centra imaju brojne prednosti kao što su ugodan prostor za aktivnosti, besplatni pregled, konsultaciju, vitalnu edukaciju, predavanja o popularnim zdravstvenim temama i slično. Sve ovo pokriva mjesečna članarina.

Centar zdravlja i ljepote integrativne i tradicionalne kineske medicina, podržava Udruženje za promicanje komplementarnih načina liječenja osnovano 2003. godine te se sarađuje sa organizacijama sličnih ciljeva kao što su ATIM/ Asocijacije Integrativne Medicine u više zemalja. Centar s UN/ECPD promovira preventivne edukativne programe za širu populaciju, ali i specijalizovane programe za doktore svih zdravstvenih struka iz područja tradicionalne kineske medicine, akupunture (od 1980.), integrativne medicine (od 2017.), kao i postdiplomske studije svih nivoa uz dodjelu Internacionalno priznatih diploma.

Glavni cilj ovih edukacija je podići opće i stručno zdravstveno znanje te time stvoriti više istinskih stručnjaka iz oblasti CIM i poboljšati zdravstvenu uslugu, a smanjiti mogućnost dezinformiranja i manipulacija.

"Želja nam je da nam ukažete povjerenje, uvjerite se sami, uživajte u novoj kvaliteti brige o vašem zdravlju, te u mnogobrojnim povlasticama u našem centru. Klub koji brine o vašem zdravlju i koji ste oduvijek trebali i željeli imati sada je tu. Dobrodošli", poručuju iz Centra.

Kontakt: 00 387 (0) 61 971 333; email: [email protected] Web: www.klubintegrativnemedicine.com