Koristan savjet
41

Budite oprezni: Ove tri namirnice nikako ne bi trebalo podgrijavati

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kada je riječ o podgrijavanju hrane, mnogi od nas ne razmišljaju o potencijalnim rizicima koje ovakva praksa može donijeti. Iako se čini kao jednostavan način da se iskoristi ostatak obroka, podgrijavanje određenih namirnica može biti štetno za zdravlje.

Postoje dva osnovna razloga zašto je podgrijavanje određenih namirnica opasno. Prvi razlog je taj što se hemijska jedinjenja u nekim namirnicama mogu promijeniti prilikom ponovnog zagrijavanja, što može dovesti do oslobađanja toksičnih supstanci koje mogu ozbiljno utjecati na zdravlje, poput oštećenja bubrega.

Drugi razlog je rizik od razvoja bakterija koje se brzo razmnožavaju kada se hrana ohladi i ponovo zagrije, a neke od njih, poput Escherichia coli i listerije, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Riža

Riža je najopasnija kada je u pitanju podgrijavanje. Kada se kuhana riža ohladi, može sadržavati Bacillus cereus, bakteriju koja proizvodi spore koje su otporne na visoke temperature. Čak i kada se riža zagrije, spore ove bakterije ostaju aktivne, čineći hranu opasnom za konzumaciju. Trovanje ovom bakterijom može izazvati simptome kao što su povraćanje, dijareja i bolovi u stomaku.

Čaj

Čaj je još jedna namirnica koju bi trebalo izbjegavati ponovo zagrijavati. Stručnjaci upozoravaju da ponovnim zagrijavanjem čaj ne samo da postaje gorak, već se povećava i koncentracija taninske kiseline. Ova kiselina može omogućiti aktiviranje bakterija, što dodatno ugrožava sigurnost napitka.

Špinat

Prva namirnica na listi koju ne bi trebalo podgrijavati je špinat. Ovo povrće, koje je poznato po svojim zdravim svojstvima, sadrži oksalnu kiselinu. Ova kiselina je bezopasna dok je špinat svjež, ali kada se podgrije, oksalna kiselina može kristalizirati i postati toksična. U visokim koncentracijama, ova supstanca može povećati rizik od nastanka kamena u bubregu.

Vezani članci