Borba za zdravlje
5

Britanci žele zabraniti enormno slatke milkshakeove koji imaju i po 1.280 kalorija

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Aktivisti grupe koja se bori protiv pretjerane upotrebe šećera traže zabranu milkshakeova i takozvanih freakshakeova u Velikoj Britaniji koji imaju više od 300 kalorija.

Prema istraživanju koje je nedavno provedeno širom Velike Britanije, milkshakeovi koji se prodaju u restoranima i fast food lokalima u ovoj zemlji sadrže enormne nivoe šećera i kalorija. Među najgorima su se pokazali popularni freakshakeovi koji sadrže čokoladne dodatke, slatkiše, šlag, vrhnje te razne umake...

Toby Carvery Unicorn Freakshake našao se na vrhu liste kaloričnih freakshaekeova. Ovaj primamljivi napitak ima čak 39 kašika šećera ili 1.280 kalorija.

Ova količina kalorija je veća od polovice dnevno preporučene količine kalorija za odraslu osobu i šest puta veća od količine šećera koja je preporučena za djecu od sedam do deset godina.

Konzumiranje jednog Unicorn Freakshakea, kažu stručnjaci, ekvivalentno je konzumiranju više od četiri limenke Coca-Cole dnevno.

Britanska zdravstvena fondacija izračunala je kako prosječan 25-godišnjak treba trčati gotovo tri sata dnevno ili usisavati kuću pet sati dnevno da bi sagorio kalorije koje popije u jednom milkshakeu.

Aktivisti grupe Action on Sugar (Djelovanje na šećer), koju čine nutricionisti zabrinuti za djelovanje šećera na tijelo, pozivaju na obilježavanje proizvoda s pretjeranim količinama kalorija i šećera.

Britanska vlada je već u pregovorima sa stručnjacima iz ove oblasti o načinu na koji bi se mogli označavati proizvodi.

"Ovi visokokalorični napici, ukoliko se svakodnevno konzumiraju, dovest će do toga da će nam djeca biti pretila i patit će od ispadanja zuba. To nije prihvatljivo. Te visokokalorijske mješavine hitno moramo smanjiti na vrijednosti ispod 300 kalorija", kazao je Graham MacGregor, jedan od članova grupe Action on Sugar i profesor kardiovaskularne medicine na londonskom Univerzitetu Queen Mary.

Ukoliko se usvoje zahtjevi grupe Action on Sugar, što će se vrlo vjerovatno i desiti, u ugostiteljskim objektima neće se moći prodavati milkshakeovi koji imaju više od 300 kalorija, niti će se takvi napici moći naći na policama supermarketa. Pored toga, svaki milkshake, kao i drugi proizvodi s velikim količinama šećera i kalorija morat će biti obilježeni crvenom naljepnicom, odnosno upozorenjem na štetno djelovanje na organizam.