Ljekari dokazali
6

Bihevioralna terapija je mnogo učinkovitija od lijekova u tretiranju inkontinencije

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Za žene kojima je potrebno olakšanje od problema s kontroliranjem mokraćne bešike, bihevioralna terapija je mnogo bolja opcija od uzimanja lijekova, otkriva nova studija.

Istraživači su prilikom analize 84 kliničke studije otkrili da su žene u cjelini ostvarile već napredak u vezi s urinarnom inkontitencijom kada su uzimale u obzir bihevioralni pristup nego kada su se oslanjale na lijekove.

Pacijenti koji su učestvovali u studiji imali su više od pet puta veću vjerovatnoću da će se njihovi simptomi poboljšati s bihevioralnom terapijom u usporedbi s liječenjem lijekovima.

"Mislim da žene s urinarnom inkontinencijom treba ohrabriti da traže lijek. Postoje različiti načini liječenja od kojih su svi bolji nego da se ništa ne uradi", rekao je viši istraživač dr. Peter Jeppson, uroginekolog.

Nalazi su objavljeni online u stručnom časopisu Annals of Internal Medicine.

Skoro polovina žena ima problema s curenjem urina u nekom trenutku svog života. Iako i muškarci razvijaju urinarnu inkontinenciju, ona je znatno češća kod žena, često se javlja tokom ili nakon trudnoće ili nakon menopauze. Međutim, dobra vijest je da promjene u načinu života često pomažu, kaže dr. Brajan Stork.

"Većina urologa prvo će propisati bihevioralne pristupe, a tek onda i lijekove", rekao je on.

Promjene u ishrani kako bi se izostavili iritanti mokraćne bešike, kao što su kofein i alkohol, mogu biti veoma efikasni. Isto tako, vježbe za jačanje mišića dna karlice također mogu biti od pomoći. Za neke pacijente čak i gubitak težine ublažava pritisak na bešiku. Među ovim metodama se ističe i trening mokraćne bešike planiranim odlaskom u toalet.

Postoje dvije glavne forme urinarne inkontinencije. Stresna inkontinencija, koja uzrokuje curenje urina kada je mokraćna bešika pod pritiskom od kašljanja, smijanja ili podizanja teških predmeta i urgentna inkontinencija koja uzrokuje iznenadnu, nekontroliranu potrebu za mokrenjem.

Promjene u načinu života mogu pomoći u oba tipa inkontinencije, ali vježbe za jačanje mišića dna zdjelice su posebno učinkovite za stresnu inkontinenciju. Ukoliko bihevioralna terapija i lijekovi nisu dovoljni, alternativa je neuromodulacija, električna stimulacija živaca koji kontroliraju bešiku, piše Health24.