Ne pogađa samo odrasle
12

Acibadem: Napredne terapije za veću uspješnost u liječenju tumora kod djece

Napredne terapije za veću uspješnost u liječenju tumora kod djece (Ilustracija: Shutterstock)
Napredne terapije za veću uspješnost u liječenju tumora kod djece (Ilustracija: Shutterstock)
Nisu samo odrasli ti koji oboljevaju od raka. Rak pogađa i djecu starosti do 18 godina, a ova opaka bolest u dječjoj dobi razlikuje se od karcinoma kod odraslih u pogledu patogeneze, napredovanja bolesti i liječenja.

Bolest, koju zapravo niko ne želi povezivati s djecom, može se rano otkriti zahvaljujući neprestanom razvoju tehnologija i nauke. Uz prikladno liječenje i najnovije metode, učestalost smrtnosti od raka u dječjoj dobi postupno se smanjuje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2016. godine, svake godine od raka oboli oko 300.000 djece starosti do 19 godina, dok podaci pokazuju da prosječno 80.000 djece umre od raka. Studije pokazuju da se učestalost raka u dječjoj dobi povećava iz godine u godinu. Dok je učestalost raka u dječjoj dobi u cijelom svijetu u porastu, ukupna stopa uspješnosti liječenja kod djece oboljele od raka danas je dosegla čak 90 posto.

Pedijatrijski onkolog Funda Çorapçıoğlu iz Zdravstvene grupacije Acıbadem, koja godinama liječi djecu oboljelu od raka, svjedok je vrijednih studija provedenih na ovu temu i napominje da se rak kod najmlađih pacijenata umnogome razlikuje od karcinoma oboljelih u odrasloj dobi po učestalosti i simptomima. Štaviše, Çorapçıoğlu dodaje da napredovanje raka kod djece može biti komplikovanije nego kod odraslih te da liječenje i praćenje djece može trajati jako dugo.

U ovom trenutku, Zdravstvena grupacija Acıbadem osigurava svaku vrstu potpore kako bi klinike djeci oboljeloj od raka boravak i liječenje učinile ugodnijim i kako bi se djeca osjećala kao u svom domu. Pedijatrijska klinika pod nazivom Badem osnovana je u bolnici Maslak Acıbadem Healthcare Group u Istanbulu, gdje se isključivo liječe djeca oboljela od raka. Djeca ovo mjesto, u kojem trebaju provesti određeno vrijeme potrebno za liječenje i nadzor, nazivaju svojim domom. Na taj način djeci je omogućeno da uspješno završe svoje liječenje u okruženju za koje mogu reći "Ovo je moje mjesto".

Dimani, koja živi u Bugarskoj, otkrivena je oteklina na dlanu kada je imala samo 6 mjeseci. Oteklina se s vremenom povećavala i stigla do tačke koja bi uznemirila Dimanu. Nakon što se javila u zdravstvenu ustanovu, Dimani je dijagnosticiran "sarkom".

Sarkom je naziv za rak koji se razvija u mekim tkivima kao što su mišići, vezivno tkivo, živci i masno tkivo. Često se javlja u djetinjstvu. Specijalist pedijatrijske onkologije prof. Çorapçıoğlu kaže da je infantile fibrosarcoma najčešći karcinom mekog tkiva u dobi do 1 godine, dok je rabdomiosarkom (rhabdomyosarcoma) najčešći kod djece starije od 1 godine. Dodaje da ti karcinomi, čiji je uzrok nepoznat, mogu biti uzrokovani genetskim promjenama.

I pored tretmana i liječenja sarkoma koji je dijagnosticiran u Dimaninoj zemlji, oteklina na njenoj ruci nastavila je rasti. Dimanina majka rekla je da je za nekoliko minuta mogla uočiti rast otekline na ruci svoje kćeri. Specijalista pedijatrijske onkologije Çorapçıoğlu potvrđuje da se rast otekline može dogoditi u kratkom razdoblju kod infantilnog fibrosarkoma jer se ćelije mogu podijeliti i umnožiti u razdoblju od nekoliko minuta.

Çorapçıoğlu je nastavila svoje izlaganje o problemu malene Dimane:

"Nama je Dimana je jako dragocjen pacijent. Uvijek se radujemo susretima s njom, svaki put kada je na pregledu. Kada nam se obratila s pritužbama, ruka joj je bila mnogo više natečena nego što je trebala biti. Tkivo tumora toliko je naraslo da je vršilo pritisak na druga tkiva (živce i krvne žile) u ruci. U medicini to zovemo 'compartment syndrome'. Drugim riječima, budući da su živci i žile u ruci stisnuti zbog pretjeranog rasta tumora, oni ne mogu ispuniti svoje dužnosti. Zbog toga je Dimanina ruka bila izranjavana i utrnula zbog narušene cirkulacije".

Dimanin slučaj pregledao je tim iskusnih ljekara Zdravstvene grupacije Acıbadem. Tumor je smanjen hemoterapijom koju je propisao specijalist dječje onkologije. Time je spriječeno da tumor ošteti šaku te je omogućeno provođenje operacije. Kasnije je tumorsko tkivo operirao član onkološkog tima, specijalist ortopedske hirurgije, te je ono u potpunosti uklonjeno.

Hemoterapija je nastavljena i nakon operacije. Dimana se brzo oporavila, a danas posjećuje kliniku radi redovnih kontrolnih pregleda.

“Dimana je ovdje odrasla. Iako je kod ove vrste raka rizik od recidiva bio nizak, prvih pet godina nadzora za nju bilo je jako važno. Da ćelije raka nisu reagirale na hemoterapiju nakon operacije, mogli smo primijeniti i radioterapiju. Nastavili smo s hemoterapijom jer je naš cilj nakon operacije bio eliminisati rizik od širenja tumora uz najmanje moguće posljedice po pacijenta", istaknula je dr. Çorapçıoğlu.

Napredne terapije za veću uspješnost u liječenju tumora kod djece (Ilustracija: Shutterstock)
Napredne terapije za veću uspješnost u liječenju tumora kod djece (Ilustracija: Shutterstock)

Na tržištu su se posljednjih godina pojavili novi lijekovi i nove vrste terapija. Cilj ovih terapija je umanjiti nuspojave klasične hemoterapije ciljanjem na tumorsko tkivo u najvećoj mogućoj mjeri. Međutim, ništa od toga nije čudo samo po sebi. Osim toga, ove nove terapije možda neće biti primjenjive na sve tumore. Prije početka liječenja treba utvrditi može li se uz pomoć lijeka tumor eliminisati ili ne.

Imunoterapija, jedna je od novorazvijenih metoda liječenja koja imunološkom sustavu omogućuje borbu protiv ćelija raka. Postoji mnogo različitih vrsta kao što su transfer T ćelija, monoklonska anti-tijela, onkolitički virusi itd. Pedijatrijski onkolog odlučuje koja će se vrsta imunoterapije primijeniti na koji tumor.

Pacijenti lijekove koji se koriste u klasičnoj hemoterapiji mogu primati do određene doze. Kada se ove doze prekorače, tijelo to ne može podnijeti. Zahvaljujući transplantaciji matičnih ćelija moguće je davati hemoterapiju u visokim dozama. Uspješnost ovog liječenja ovisi o vrsti i stadiju bolesti, karakteristikama donora matičnih ćelija i vrsti transplantacije.

Ciljane terapije, poznate i kao pametne molekule, koje su važne u liječenju raka, isto tako imaju važno mjesto u liječenju raka u dječjoj dobi. Lijekovi koji se koriste za ovu vrstu terapije posebno se pripremaju u laboratoriju tako što se prvo utvrde karakteristike tumorske ćelije. Kada se unesu u tijelo, počinju pronalaziti tumorsko tkivo. Zatim izravno uništavaju to tkivo ili okružuju kancerogeno tkivo i pozivaju druge upalne ćelije koje se bore protiv raka, omogućujući tim ćelijama da se bore protiv tumora.

Çorapçıoğlu napominje da se tumor mora definirsati prije utvrđivanja terapije. Pojasnila je da za tu svrhu trebaju proučavati veoma napredne tehnike i koristiti sveobuhvatne laboratorije.

“Potrebno je pronaći identifikacioni broj tumora. Nakon toga moramo naći i poslati lijek u skladu s tim. Na taj način zdrave ćelije nastavljaju živjeti, dok kancerogene ćelije umiru. Sa ovim tretmanima imamo jako dobre rezultate", dodala je.

Posljednjih godina razina uspješnosti u liječenju raka u dječjoj dobi značajno se povećala. Zahvaljujući razvoju tehnologije, tumor se sada može bolje razlikovati od zdravog tkiva. Korištenjem lijekova koji su učinkoviti samo na tumorsko tkivo uklanjaju se nuspojave. Istovremeno, terapija se kompletira uništavanjem ciljanog tumorskog tkiva.

Za dr. Çorapçıoğlu uspjeh u liječenju raka kod djece nije povezan s jednostavnim eliminisanjem bolesti. Smatra da se uspjeh treba mjeriti reintegracijom ove djece u društvo kao pojedinaca nakon završenog liječenja. Stoga bi trebalo osigurati da se preferirano liječenje najmlađih pacijenata odabere na način koji će im uzrokovati najmanje štete u budućnosti, kako fizički tako i psihički.

Zdravstvenoj grupaciji Acıbadem, cilj je ne samo iskorijeniti bolest raka u dječjoj dobi, već i liječiti svoje pacijente na način da mogu živjeti ugodnije do kraja života. Ono što ih posebno veseli je da se tokom dugog i teškog procesa osjećaju kao kod kuće i da klinike u kojima se liječe doživljavaju kao svoje mjesto za koje će umjesto "bolnica" reći "ovo je moje mjesto".

Više informacija o klinici možete potražiti putem stranice https://www.acibadem.ba ili slanjem upita na mail [email protected].