Sezona prehlade i gripe
0
6 mitova o prehladi
Komentari (5)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
ja ne bih žurio sa demantom navoda iz ćlanka... nedavno sam gledao emisiju na \"discovery\"-u koja tvrdi da je vitamin C (za \"zo\": obrati pažnu na tekst koji slijedi) kada su gripa i prehlada u pitanju \"truba\"... :) da je to bilo plasirano na osnovu nepouzdanih i nepotpunih informacija od strane naučnika (mislim da je britanac, a ime sam mu zaboravio), a u narodu se primilo toliko da je postala \"nepobitna činjenica\".... :) Za ostale stvari ne znam, ali... znam da se \"svakodnevno\" otkivaju nove stvari i postoje sve bolje i praciznije metode za dokazivanje (ili demant) \"naučnih činjenica\". Da ne dužim... doncorleone je rekao par dobrih o \"prikrivanju\" simptoma... sve u svemu ne treba brzati.
Ne bih se slozio sa tackama 1. 3. i 4. Preznojavanje sigurno ubrzava ozdravljenje, a sta radi sa virusima to nije onda ni tako vazno. Imunutet nije uvijek na isti nego pada i raste, npr. hladan vjetar moze da obori imunitet na neko vrijeme. Limun zbog svoje kiseline zagrijava tijelo sto pomaze da se preznoji, tako da limun sigurno nije za baciti.
Svake godine imamo slične članke, ali ovdje imatepar grešaka. Ovdje se ne razlikuje, pod tačkom 2, gripa i prehlada. Toliko je različitih sojeva virusa prehlade (Rhinovirus) da se ne isplati praviti vakcine za njih, imamo vakcine samo za gripu. Pod 4:, za komentar, nova istraživanja su pokazala da je zaista mit da vitamin C pomaže kod gripe i prehlade, osim ako je pitanju osoba koja je pod velikim fizičkim naporima. Pod 6: Bez lijekova ćete od prehlade ozdraviti za oko sedam dana, a s lijekovima za heftu. Ali bolje je s lijekovima (naveden je Rhinostop) jer vam ublažava simptome, pa se prehlada puno slabije osjeti. A ti lijekovi su štetni samo ako već imate problema s jetrom ili bubrezima, zdrav organizam ih podnosi bez problema. Pozdrav.
ovaj clanak je pun netacnih informacija. dokazano je da vitamin c UPRAVO pomaze kad je covjek bolestan.
Ne znam otkud vam ovo. Rhino virusi ne mogu da podnesu ni najmanje povecanje temperature te se prezonjavanjem isti pobiju. Slicno kao i kada nadnesemo glavu da je isparimo na paru. I druga stvar, zadnja, da ne idemo jednu po jednus tavku, da lijekovi ne pomazu. cak su neki i stetni za zdravlje. jednostavno organizam sam mora da antitijelima ocisti sebe, a u tome mu pomaze voce, ne lijekovi. Lijekovi samo prikriju neke simpotome, a to je stetno za zdravlje. procitajte uputsvo na Rhinostopu npr.