lifestyle
1

Završen 7. Sarajevo Salsa Kongres: 800 plesača bogatiji za novo znanje

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sedmi Sarajevo Salsa Kongres zvanično je završen jučer posljednjim edukativnim radionicama u hotelu Holiday Sarajevo i završnim partyem koji se održao u Cinemas klubu (Sloga).

Više od 800 učesnika/ica su u tri kongresna dana usvajali znanje od nekih od najboljih instruktora/ica latinoameričkih i modernih plesova iz cijelog svijeta te kroz zajedničko druženje promovisali kulturu plesa i međunarodnu saradnju.

Predsjednik Plesnog kluba Aster i predsjednik organizacijskog odbora, Vedran Marčeta, istakao je da je Kongres još jednom potvrdio status najvećeg plesnog događaja u Bosni i Hercegovini.

"I ove godine smo nastavili tradiciju okupljanja najznačajnijih plesača i plesačica kao i instruktora i instruktorica iz regiona i ostatka svijeta. Tri kongresna dana obilježila je odlična atmosfera i druženje i već sada smo dobili potvrde od mnogih koji su prvi put bili u Sarajevu, da će i naredne godine sigurno biti sa nama", naveo je Marčeta te dodao da svi sa Kongresa nesumnjivo odlaze bogatiji za novo znanje i poznanstva.

Voditelj radionice koji je privukao najveću pažnju na kongresu je koreograf i instruktor latinoameričkih plesova iz Gvatemale, Alexis Ruiz. Ruiz je istakao da je organizacija kongresa bila na najvišem nivou te da je rad sa ljubiteljima dobrih ritmova bio veoma dinamičan.

"Veoma mi je drago što sam imao priliku raditi sa izvanrednim ljudima i prenijeti im svoje znanje. Primijetio sam da Balkanci imaju mnogo talenta za ples, a sa takvim ljudima je uvijek lako raditi", rekao je Ruiz te dodao da su mu se jako svidjele sarajevske znamenitosti i izrazio nadu da će opet doći u naš glavni grad.

Marčeta se na kraju posebno zahvalio sponzorima bez kojih održavanje Kongresa ne bi bilo moguće, a to su Klas, Vispak, Oaza i Privredna banka Sarajevo.

Plesni klub Aster osnovan je 1986. godine te je dobio ime po čuvenom američkom plesaču Fredu Asteru (Fred Astair, 1899-1987). Posebnim zalaganjem članova Kluba, Plesni Savez Bosne i Hercegovine je 1994. godine ušao u Internacionalnu federaciju sportskih plesova (IDSF). Aster je svoj rad sticajem okolnosti zaledio 2000. godine, ali je zahvaljujući entuzijazmu svjetskog prvaka u salsi, Vedrana Marčete ponovo aktiviran protekle godine.