lifestyle
46

Sarajevo dočekuje 800 plesača i plesačica iz cijelog svijeta

Klix.ba
Plesni klub Aster uz pokroviteljstvo Internacionalne plesačke organizacije (IDO), ovoga vikenda u hotelu Holiday Sarajevo organizuje sedmi Sarajevo Salsa Kongres.

Oko 800 plesača i plesačica iz cijelog svijeta učestvovat će na brojnim edukativnim radionicama koje će predvoditi neki od najboljih instruktora i instruktorica latinoameričkih i modernih plesova, a centralno gala večer održat će se u subotu, 24. januara u kongresnoj dvorani hotela Holiday sa početkom u 22 sata.

Navodeći da su učesnici i učesnice već počeli pristizati u Sarajevo, vlasnik Plesnog kluba Aster i predsjednik organizacijskog odbora, Vedran Marčeta, istakao je da se raduje još jednom susretu i druženju sa kolegama i kolegicama.

"Sve je spremno za početak sedmog izdanja najvećeg plesnog događaja u Bosni i Hercegovini. Ples je univerzalni jezik kojim zajedno širimo pozitivnu energiju, a vjerujem da ćemo pored dobrog druženja, usvojenog znanja i novih poznanstava, kreirati i nove saradnje kojima ćemo nastaviti praksu da plesom brišemo granice", naveo je Marčeta te pozvao građane/ke da se pridruže Kongresu bez obzira da li imaju plesno iskustvo ili ne.

Marčeta je dodao da na Kongresu kao i na drugim projektima Plesnog kluba Aster, organizacijski radi 20 mladih ljudi koji tako stiču radno iskustvo i ostvaruje nova poznanstva i kontakte koji će im pomoći u budućim karijerama.

"Želimo se na najbolji način približiti svim učesnicima/cama, a to možemo učiniti isključivo kroz prisustvo naših članova/ica kojima je ples u krvi i koji u potpunosti razumiju sve potrebe naših gostiju“, rekao je Marčeta te dodao da će mnogi učesnici/ce i u narednim godinama sigurno dolaziti na Kongres što je zapravo najbolja promocija Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Marčeta se na kraju posebno zahvalio sponzorima bez kojih održavanje Kongresa ne bi bilo moguće, a to su Klas, Vispak, Oaza i Privredna banka Sarajevo.

Plesni klub Aster osnovan je 1986. godine te je dobio ime po čuvenom američkom plesaču Fredu Asteru (Fred Astair, 1899-1987). Posebnim zalaganjem članova Kluba, Plesni Savez Bosne i Hercegovine je 1994. godine ušao u Internacionalnu federaciju sportskih plesova (IDSF).

Aster je svoj rad sticajem okolnosti zaledio 2000. godine, ali je zahvaljujući entuzijazmu svjetskog prvaka u salsi, Vedrana Marčete ponovo aktiviran protekle godine.