Reli s 250 ekipa
51

Vozeći "starudije" Balkanom skupljaju novac za djecu, a u Mostaru ih zaustavio kvar

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Sve na jednu stranu, putovanja i druženje na drugu. Ovo je moto učesnika ovogodišnjeg Pothole Rodeo relija, koji u starijim i manje vrijednim automobilima obilaze Balkan, skupljaju novac za djecu i uživaju u druženju i onom što avantura sama po sebi donese.

Slučajno smo ih susreli u Mostaru, nedaleko od Španskog trga, dok je ekipa pravila društvo Tobijasu koji je probao otkloniti kvar na svom automobilu i nastaviti put prema Zadru kao konačnom odredištu.

"Mostar je važna tačka na našem putu, ali mi smo ostali prinudno malo duže i ne znamo koliko ćemo još trebati da otklonim kvar", kazao nam je dok ga je ostatak ekipe nagovarao da u gradu potraži profesionalnog mehaničara.

Pothole Rodeo startao je u Grazu, a u desetak dana 250 ekipa obišlo je 11 zemalja, na četiri točka nanizalo skoro pet hiljada kilometara. Specifikum je da su ovo automobili stariji od 20 godina i manje vrijedni od 500 eura.

"Iz Graza smo išli prema mađarskom Egeru, pa onda preko rumunskog Targo Muresa do bugarskih obala Crnog mora. Sljedeća važna tačka bilo je planinsko mjesto Pamporovo, pa albanski Dhermi i potom Prizren. Iz Mostara idemo za Zadar gdje reli završava", ispričao nam je Tobijas uvlačeći se ispod svog automobila.

Trasa je odabrana tako da obiluje zahtjevnim planinskim cestama, predivnim krajolicima, napuštenim spomenicima i pravim zahtjevima kako za ljude, tako i za automobile u godinama.

"Svaki dan imamo izazove koji se boduju, ali u našem reliju svi su pobjednici. Vozeći se skupljamo novac za djecu kojoj je pomoć potrebna, zabavljamo se, uživamo i gradimo odnose s dobrim ljudima koje na putovanju upoznamo", kazao je.

Nema kvara kojeg dobri ljudi ne mogu popraviti, bitno je samo biti pozitivan i vjerovati u dane koji dolaze.