Proglašeni pobjednici
57

Više od 600 učesnika istrčalo noćni polumaraton u Tuzli

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Više od 600 trkača iz 15 zemalja večeras je istrčalo treći tuzlanski noćni polumaraton koji je u ovom gradu upriličen u organizaciji Atletsko-rekreativnog kluba Rekreativci. Uz polumaraton upriličene su još dvije utrke tako da je tuzlanskim ulicama prodefilovalo više od 1.100 trkača.

U dužini od 21.096 metara u muškoj konkurenciji najbrži je bio Stanley Kipruto, dok je među ženama prvo mjesto pripalo Oliveri Jevtić.

U muškoj konkurenciji drugi je bio Srđan Samardžić dok je trećeplasirani Alija Imamović.

Među ženama druga je bila Amela Trožić, a Helena Javornik je zauzela treće mjesto.

Sada već tradicionalni tuzlanski noćni polumaraton okupio je najveći broj učesnika koji su prošli kroz najljepše dijelove grada.

Učesnicima su moralnu podršku pružali i građani Tuzle, a među trkačima su se mogli vidjeti profesionalni sportisti, kao i rekreativci koji uživaju u trčanju.

Značaj tuzlanskog noćnog polumaratona sada je podignut na veći nivo s obzirom na to da je staza kojom su učesnici trčali zvanično certificirana.

"Certifikaciju staze obavio je stručni tim iz Slovenije te su sada rezultati validni prilikom prijavljivanja učesnika na neke druge maratone ili polumaratone. Naime, mnogi svjetski maratoni ili polumaratoni ne daju mogućnost prijave učesnicima koji nemaju dobre rezultate, a koji su postignuti na oficijelnim utrkama, poput sada ove naše", kazala je za Klix.ba glasnogovornica Atletsko-rekreativnog kluba Rekreativci Ankica Stjepić-Ćosić.

Stjepić-Ćosić nam je kazala i da je ovogodišnje izdanje tuzlanskog noćnog polumaratona organizacijski na znatno većem nivou, istaknuvši i rekordan broj učesnika u tri utrke.

Osim zvaničnog polumaratona ove godine je upriličena i Fun Run trka u dužini od pet kilometara, kao i dječija utrka za najmlađe.

Najbolje u ženskoj konkurenciji u utrci na pet kilometara su bile Lucija Kimani, zatim Adela Limit i Marija Ignjatovič, dok je među muškarcima najbrži bio Osman Junuzović, a potom su kroz cilj prošli Matija Crnković te Emir Hastor.

Ove godine tuzlanski noćni polumaraton pokazao je i svoju humanu notu. Naime, u saradnji s Centrom za ranu intervenciju Mali svijet Atletsko-rekreativni klub Rekreativci relizirao je projekat pod nazivom "Za nekog s autizmom".

Kroz ovaj projekat skoro 150 učesnika prodavalo je svoje istrčane kilometre, a novac prikupljen na ovakav način usmjeren je za toplifikaciju prostorija spomenutog centra koji se brine od djeci s autizmom.

Značajnu pomoć u realizaciji ovogodišnje trkačke manifestacije pružio je i veliki broj volontera koji su se nalazili na okrepnim stanicama, a za sigurnost učesnika koji su prolazili označenom trason, pored volontera brinuli su se i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.