Ljubav i veze
46

Šta položaj u kojem spavate govori o vezi s partnerom?

Klix.ba
Eksperti za govor tijelom i psiholozi sa više od 30 godina iskustva tvrde da položaj u kojem spavate vi i vaš partner govori o stanju vaše veze. Položaj tijela partnera govori ono što ne možemo ili ne želimo reći kad smo budni.

Položaj kašike

Oko osamnaest posto parova spava u položaju kašike. Iako se smatra tradicionalnim položajem, ovo je znak da da se muškarac prema ženi ponaša zaštitnički. On govori da postoji povjerenje među parnerima.

Spavanje na prsima partnera

Ako jedan partner drži glavu na prsima drugog partnera dok spava, taj položaj pokazuje visok nivo povjerenje. Ovaj se položaj može vidjeti u ranim fazama veze ili u slučajevima pomirenja.

Položaj s dodirivanjem leđa

Ako su partneri okrenuli leđa jedno drugom, ali se ipak dodiruju, to znači da su opušteni i da se ugodno osjećaju jedno pored drugog. Također, ovaj položaj pokazuje da je veza duža od godinu dana.

Čvor koji se razvezuje

Položaj u kojem se parneri maze prije spavanja, a potom shvate da im smeta disanje partnera, pa se okrenu, znak je zrele veze, kompromisa između intimnosti i neovisnosti.

Slobodni položaj

Ovo je popularan položaj u kojem spava čak 27 posto partnera. Iako ste razdvojeni okrenuti leđima, vi ste povezani s partnerom i sigurni u sebe.

Zagrljaj nogom

Ako vaš parner prebaci svoju nogu preko vaše, to znači da traži emocionalnu ili seksualnu povezanost. No, ukoliko oboje to raditi, to znači da se ne možete zasititi jedno drugog, pa čak ni kad spavate.

Zapleteni položaj

Ovaj položaj je karakterističan za partnere u ranoj fazi veze ili nakon seksa. Ako to radite i nakon šest mjeseci veze, tj. spavate u zapletenom položaju, to može biti znak nezdrave obostrane ovisnosti.

Položaj u kojem jedan partner zauzima previše prostora

Ovaj položaj jasno govori da partner koji zauzima previše prostora u krevetu želi da vi imate podređenu ulogu u vezi.