Ljubav i veze
42

"Četiri jahača Apokalipse": Ovo su stvari koje ubijaju vezu i brak

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Bračni savjetnik John Gottman je u stanju nakon samo petominutnog razgovora s nekim parom sa 91-postotnom tačnošću odrediti da li će oni ostati skupa ili će se razvesti.

Gottman proučava parove u braku već 40 godina, a parovi koji prisustvuju njegovim radionicama imaju pedeset posto manje šanse za razvode nego oni koji idu kod klasičnih bračnih savjetnika.

U svojoj knjizi "Sedam načina da vaš brak uspije", Gottman razotkriva mnoštvo mitova o braku, objašnjavajući na koji način nastaju najčešći problemi u braku, te kako se nositi s njima.

Mnoštvo je indikatora koji sugerišu propast i neuspjeh braka, no ovaj autor izdvaja četiri najveća, koje simbolično naziva "četiri jahača apokalipse".

  1. Kritika. Pritužbe su uredu, no kritika se dešava na dosta "globalnijem" nivou - ona se odnosi i direktno je upućena osobi, a ne njenom ponašanju. Npr. neko nije bacio smeće iz razloga jer je to zaboravio, nego zato jer je loša osoba.

  2. Nepoštovanje i prezir. Nazivanje imenima, kolutanje očima, ruganje, cinizam i podli humor. U kojoj god formi bilo, prezir i nepoštovanje, najgori od sva četiri jahača apokalipse, otrovni su za vezu, budući da su odraz gađenja prema nekoj osobi.

  3. Obrambeni stav. Ovo je zapravo, pojašnjava Gottman, način prebacivanja krivnje na partnera, u kojem govorite kako problem nije u vama, nego u njemu.

4. Ignorisanje i podizanje zida. Okrećete se i odlazite. Ignorišete i vrlo agresivno ne dopuštate da vam se priđe. Ovo zapravo osobu ne uklanja iz konfliktne situacije, već rezutira time da se ona emocionalno povlači iz veze.

Gottmanova su istraživanja pokazala kako partnere u braku zapravo ne razdvajaju velike razlike u mišljenjima, nego upravo način na koji se nose s tim razlikama. Čak 69 posto bračnih problema su stalni i hronični, i iako se parovi oko nekih stvari znaju svađati godinama, to ne čini da oni prestanu.

Nesretan brak vaše šanse da obolite može povećati za čak 35 posto, pa čak vam i skratiti život u prosjeku za četiri godine.

Većina bračnih prepirki se zapravo i ne može riješiti. Parovi provedu godine u nastojanju da promijene način razmišljanja jedno drugog, no to je nemoguće, što je posljedica zapravo suštinskog neslaganja i razlika u karakteru, načinu života, pogledu na svijet ili vrednovanja stvari. Svađanjem oko ovih stvari, oni zapravo samo troše svoje vrijeme i čine štetu svom braku.

U čemu je zapravo tajna uspješnih brakova?

Parovi bi trebali da intuitivno znaju i razumiju kako su problemi i razmirice sastavni i neodvojivi dio veze/braka, baš kao što su i različiti bolovi dio starenja. Oni su poput bolnih koljena, leđa i sl. Ne volimo ove boljke, ali smo u stanju da se s vremenom naviknemo na njih, nosimo se s njima, te naučimo izbjegavati situacije u kojima dolazi do pogoršanja bolova, kao i da razvijemo strategije i rutinu koja će nam pomoći da ih što više ublažimo i izbjegnemo.

Ili, kako to kaže psiholog Dan Wile: "U trenutku kad birate bračnog druga, znajte da neizbježno birate i čitav set nerješivih problema s kojima ćete se morati nositi sljedećih deset, dvadeset ili pedeset godina".

No, koji su to trikovi kojima možete pomoći svom braku, kad je u pitanju rješavanje konflikta? Gottman navodi kako je ključno da poznajete jedno drugo, kao i da se tokom svađe trudite da izbjegavate riječ "ti", te radije koristite riječ "ja". Ovime zapravo izražavate vlastite emocije i ne izgleda kao da napade drugu osobu. I nastojte da se što više sjećate lijepih stvari iz prošlosti!

"Otkrio sam kako u 94 posto slučajeva parova koji se prisjećaju lijepih detalja iz svoje prošlosti imaju više šanse za sretnu budućnost. U trenutku kad nestanu lijepa sjećanja, to je znak da tom braku treba pomoć", kaže Gottman.