Briga i njega partnera nakon seksualnog odnosa vrlo je bitan dio veze

Briga i njega partnera nakon seksualnog odnosa vrlo je bitan dio veze
4
M. N.
6.10.2019. u 22:47
0
komentara
4

dijeljenja
Briga i njega partnera nakon seksualnog odnosa vrlo je bitan dio veze Ilustracija: Shutterstock
Kada čujemo riječ briga/njega većinom pomislimo na brigu o osobi koja izađe iz bolnice ili koja je bolesna. Većina nas ni ne pomišlja na njegu u kontekstu seksa, ali je vrlo česta i potrebna u BDSM zajednici.
BDSM je termin za nekoliko seksualnih praksi i znači ropstvo, disciplina, sadizam i mazohizam. Obično uključuje elemente igranja uloga, dominacije i podređenosti, ima ti u udaraca bičom, povlačenje kose i sl.

Nakon intenzivnog seksualnog odnosa potrebno je vremena da se partneri vrate u normalno stanje i iako žele to i uživaju u tome, osjećaju se "spušteno". Razlog je adrenalin koji je sve vrijeme bio povišen i omogućio zadovoljstvo, ali nakon odnosa taj adrenalin nestane. Tada na scenu stupa seksualna njega i briga.

"Njegovanje je bilo koja briga koju pružimo osobi koja je prošla kroz neki vid iskustva, posebno da im pomognemo u procesuiranju toga, da se smire i oporave od tog iskustva", rekla je dr. Elizabeth Anne Wood, autorica knjige " Bound: A Daughter, a Domme, and an End-of-Life Story".

Njega je bitna iz dva razloga. Prvi je fizički jer je potrebno da zacijeli nešto što je možda oštećeno. Kao primjer navela je tetoviranje.

"Želite da dobro brinete o svojoj koži kako biste bili sigurni da neće doći do infekcije koja će uništiti dizajn tetovaže. Isto se može desiti i nakon BDSM seksa", istakla je.

Drugi je razlog psihičke prirode jer je dobar osjećaj kada brinete o nekome.

"U BDSM-u upravo ste okončali faze ponižavanja, stresa, boli ili pomjeranja psiholoških granica te vam je potrebna nježnost i maženje kako biste im pomogli da se vrate u ravnotežu. Njega je potrebna i dominantnom partneru", naglasila je.

Najvažnije je da partneri razgovaraju otvoreno i iskreno nakon svakog seksa. Nekad je za BDSM najbolje da se partneri dogovore prije šta žele tokom takvog seksa i kakav odnos očekuju nakon takvog seksa.

Ukoliko ste povrijedili partnera tokom odnosa, ne izbjegavajte izvinjenje i budite oprezni i pažljivi.

Briga o partneru nakon seksa, nebitno koje vrste, zbližava i jača vašu vezu.
"Seks nije samo bum-bum noć užitka. Riječ je o dvoje ljudi koji imaju zadovoljstvo i dijele iskustvo", zaključila je Wood.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.