Sve što trkači "vole"
235

Unusual Marathon: Sarajevska utrka po minusu, snijegu, magli i smogu

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Drugi Unusual Marathon Sarajevo bit će održan 19. januara u Sarajevu, a utrku karakterišu posebni vremenski uslovi, trasa, dužina i utjecaj na saobraćaj.

Na današnjoj konferenciji za medije povodom prve najave utrke istaknuto je da sam naziv ukazuje na nešto što nije tipično. Utrka je jedinstvena u regiji, a riječ je o maratonu koji okuplja trkače kojima ne smetaju vremenski "neuslovi".

Također, utrka neće značajno prekidati saobraćaj, nego će policajci regulisati protok vozila sa zaustavljanjem od oko 30 sekundi. A ako na raskrsnicama ne bude policajaca, trkač je dužan zaustaviti se na semaforu ukoliko svjetlo za pješake bude crveno.

Glavni organizator je Darko Lončar koji je jedan od osnivača grupe trkača "Dečki u plavom", a ambasadorica utrke je državna prvakinja u maratonu za 2019. godinu Amela Trožić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Ponosna sam što sam ambasadorica Unusual Marathona. Preporučila bih svim trkačima da se dobro obuku. Trčanje zimi je drugačije, a i teško je trčati po Sarajevu. Također, to ćemo ovom utrkom i pokazati", rekla je Trožić

Darko Lončar je istakao d aje riječ o urnebesnoj utrci čija je staza dugačka 42 kilometra.

"Kreće se od Centra 'Safet Zajko' odakle se ide ka istoku, do Kozije ćuprije gdje se pravi zaokret i odakle se ide ka zapadu do Ilidže i Hrama Svetog Save u Blažuju, pa odatle nazad u Centar 'Safet Zajko'. Prema predviđanjima, temperatura bi trebala biti minus 7, podloga snijeg, te magla i smog - sve što naši trkači vole", kazao je Lončar.

Trka će se vršiti u više disciplina. Prva je maratonska u dužini od 42 kilometra i 195 metara. Ona je predviđena za ambicioznije trkače koji žele sami trčati i dokazati se sebi i drugima.

"Također, bit će više vrsta štafeta, a ističe se štafeta 'Jedna cura - dva pandura' gdje jedna djevojka trči sa dva dečka i 'Dvije ljepotice i zvijer" gdje dvije djevojke trče sa jednim muškarcem. Dionice su po 14 kilometara, a posebnost je u tome što se učesnici prijavljuju sami, a računar određuje druga dva člana ekipe", kaže Lončar.

Najbrži tkači će dobiti pehare bez novčane nagrade, a iznosi koje bi pobjednici odnijeli usmjereni su u ulaganje u četiri perspektivna bh. trkača kako bi se mogli razvijati.