Veliki uspjeh
1.3k

Erol Mujanović završio utrku u Bostonu i kompletirao svih šest prestižnih svjetskih maratona

N. K.
Bh. maratonac Erol Mujanović danas je istrčao maraton u Bostonu i tom prilikom je ostvario uspjeh koji statistički ostvaruje samo jedna od pola miliona osoba u svijetu.

Naime, Mujanović je današnjom utrkom kompletirao svih šest prestižnih World Majors maratona, što je rijedak slučaj u svijetu. Također, postao je tek druga osoba koja živi u Bosni i Hercegovini koja je ostvarila ovaj uspjeh.

Mujanović je današnju utrku istrčao u vremenu 4 sata i 25 minuta, sa čime može biti zadovoljan budući da je nedavno imao i povredu te je imao samo dva mjeseca za pripreme umjesto uobičajenih četiri ili pet mjeseci koliko iziskuju kvalitetne pripreme maratona.

"Nakon što sam ranije istrčao maraton u Tokiju, New Yorku, Berlinu, Londonu i Chicagu, sada sam uspješno prošao i utrku u Bostonu koja je svakako možda najteža među njima. Uz New York City maraton ovo je bila najzahtjevnija staza zbog brojnih uspona, a istvremeno za Boston maraton je najteže i dobiti startni broj tako da sam veoma zadovoljan. Istovremeno sam izuzetno umoran i iscrpljen, ali izuzetno sretan i ponosan na ovaj podvig koji u stvari kruniše jedno cjeloživotno djelo jer ove godine proslavljam i obilježavam svojih 30 godina rekreativnog trčanja", rekao nam je Mujanović.

Poznat je kao neko ko je sa svojim timom i udruženjem Marathon donio i razvio rekreativno trčanje u Bosni i Hercegovini početkom 2000-tih nakon čega se rekreativno trčanje omasovilo kroz aktivnosti i utrke sirom BiH. Učestvovao je i u nekoliko desetina društveno-odgovornih akcija putem udruženja Marathon.

Poznat je i po tome da je suosnivač Škole trčanja Klix, danas Sarajevo Running Club, koja je zbog svog uspjeha brzo dobila epitet najpozitivnije priče u gradu. Osim po brojnim društveno-odgovornim akcijama i aktivnostima, Mujanović je poznat i po tome što je jedini Bosanac i Hercegovac koji je u julu davne 2007. godine istrčao 130 kilometara dug ultramaraton Sarajevo-Srebrenica u punoj autonomiji i bez podrške i okrepnih stanica.

"Trčanje mi je pomoglo da budem mentalno i fizički zdrav i spreman za brojne izazove koje život postavlja pred nas. Obišao sam svijet i stekao fantastična prijateljstva zahvaljujući trčanju. Ali najviše mi se sviđa što sam u posljednjih 20 godina imao priliku pomoći, motivisati i osnažiti mnoge pojedince da budu fizički aktivni i da bolje i zdravije žive", dodao je.

Za Mujanovića nema odmora pa ga ubrzo očekuje novi spektakularni maraton na drugom kontinentu, a detalje će objaviti nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu.