Prvi u historiji
60

Britanac izveo svjetsko čudo i pretrčao cijelu Afriku za manje od godinu dana

D. P.
Foto: Twitter/Russ Cook
Foto: Twitter/Russ Cook
Britanski maratonac i atletičar Russ Cook jučer je konačno stigao do obale Tunisa, manje od godinu dana nakon što je krenuo u nevjerovatan poduhvat u kojem je pretrčao cijelu dužinu Afrike.

Cook je prije tačno 352 dana krenuo iz Južne Afrike u misiju u kojoj je želio pretrčati cijelu dužinu ovog kontinenta, što je ekvivalent dužini 358 maratona. Na kraju je uspio u svom cilju, iako se susreo s velikim izazovima tokom avanture.

Ovaj izdržljivi Britanac uspio je doći do cilja uprkos brojnim povredama, bolesti, manjku hrane, pića i odjeće, a prebrodio je i to što se izgubio u džungli. Pretrčao je više od 16.000 kilometara.

Trkaču iz Ujedinjenog Kraljevstva pridružili su se brojni fanovi u posljednjoj dionici njegove misije u nedjelju, kada je kompletirao poduhvat u Tunisu. Fanovi su stigli iz svih krajeva svijeta kako bi sudjelovali u slavlju.

Tokom proteklih godinu dana Cook je prikupio veliki broj fanova koji su mu donirali novac i pratili ga putem društvenih mreža. Skupio je skoro milion dolara i sve to će uplatiti u humanitarne svrhe. Njegovo putovanje dokumentovano je i na YouTubeu.

Prije nego što se upustio u ovu nevjerovatnu avanturu, Russ Cook je priznao za CNN da je prestrašen zbog svega onoga što ga čeka, ali bez obzira na sve, uspio je kompletirati misiju koja za sve ostale izgleda neizvodljivom.

"Kad budem starac i budem sjedio u svojoj stolici za ljuljanje s 18 unučadi koja trče unaokolo, imat ću nekoliko priča da im ispričam i to će biti dobra stvar", otkrio je Cook za CNN.

Osim svih nevolja s kojim se susreo, doživio je i diplomatski kandal jer je tek sa zakašnjenjem dobio vizu koja mu je omogućila prelazak iz Mauritanije u Alžir.