lifestyle
181

Tuzlanka Merima Muminović prkosi svim preprekama: Uz kist i platno živim bez granica

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Poslije svakog pada ustani i nikad u životu ne odustani, moto je mlade i talentirane Merime Muminović iz Tuzle koja predstavlja pravu potvrdu činjenice da trud, talenat i zalaganje čine najbolje oružje u savladavanju brojnih prepreka koje nam život u određenim trenucima nametne.

Ova 28-godišnja umjetnica, inače bivša štićenica Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa psihičkim i fizičkim smetnjama u Tuzli, svoju životnu borbu sa cerebralnom paralizom uspješno savladava slikarskim kistom i platnom.

Hrabra, optimistična i pozitivna djevojka prvi susret sa kistom i platnom imala je u petom razredu osnovne škole, a koju je završila u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa psihičkim i fizičkim smetnjama u Tuzli.

Slikarstvu se u potpunosti posvetila tek po završetku obrazovanja, a kako kaže u razgovoru za Klix.ba, kist i platno pružaju joj da živi bez granica.

"Moja ljubav je slikarstvo i ona zajedno korača sa mnom kroz život. Miješajući se u svim bojama života postala sam likovna umjetnica. Slikarstvo me odvodi u potpuno drugu dimenziju gdje se ponovno zaljubljujem u prirodu koju vidim oko sebe. Slikarstvo mi daje mogućnost da upoznam samu sebe te da sve svoje prepreke i ljubav pretočim u sliku", kaže Merima u razgovoru za Klix.ba.

Napravila blizu 200 slika

Do sada je napravila blizu 200 slika koje su naišle na pozitivne komentare, kako likovne publike, tako i kritike.

"Od prodaje slika uspijevam obezbjediti novac za nabavku materijala. Koliko slika prodam toliko novih i napravim", ističe ova umjetnica.

U svom umjetničkom izričaju preferira jednu od najzahtjevnijih tehnika, a to je ulje na platnu. Uz pomoć ove tehnike projicira svijet obojen ljubavlju, prijateljstvom te nadom.

"Također volim i tehniku mokro na mokro, ali ulje na platnu mi je primarno. Ovom tehnikom dosta sporije radim što mi i odgovara. Inspiraciju za nastanak djela najviše pronalazim u prirodi i prijateljima", nastavlja naša sagovornica.

Merima iza sebe ima četiri samostalne i nekoliko kolektivnih izložbi, a njena djela do sada su krasila zidove galerija u Tuzli, Sarajevu, Bijeljini, Zagrebu, Skoplju i Tirani.

U dva navrata, 2005. i 2008. godine, učestvovala je na internacionalnom takmičenju mladih umjetnika sa invaliditetom u Tirani, gdje se okitila specijalnom nagradom.

Svako ko želi može ostvariti ciljeve

Kaže i da joj invaliditet, koji se u njenom slučaju ogleda u izuzetno smanjenoj funkciji desne ruke i noge, ne predstavlja prepreku na putu ostvarivanja zacrtanih ciljeva.

"Od rođenja mi je dijagnostificirana cerebralna paraliza. Imala sam dosta problema, ali mi je ljubav prema slikarstvu pomogla da prebrodim sve prepreke. Moram reći i to da svako ko zaista želi može ostvariti sve svoje ciljeve. Vidite da sam ja primjer toga", dodaje Merima.

Kaže da najveću podršku vidi u svojoj porodici, prijateljima i članovima Udruženja Mladi Tuzle sa kojima ima odličnu saradnju.

"Oni predstavljaju moj veliki oslonac i podršku. Svakodnevno mi daju vjetar u leđa podržavajući moj umjetnički rad", ističe Merima koja je od 1994. godine članica i tuzlanskog Centra za djecu sa višestrukim smetnjama Koraci nade, gdje aktivno učestvuje u aktivnostima kreativnog izražavanja.

Također, djeluje i u Udruženju likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, na čijim je selektivnim izložbama izlagala svoje radove. Titulu "najtinejdžerke" u kategoriji mladih sa posebnim potrebama, u to vrijeme Općine Tuzla, ponijela je 2005. godine.

Kada su u pitanju planovi za naredni period, ova mlada Tuzlanka na kraju našeg razgovora kaže da joj je cilj što više usavršiti svoj slikarski stil, ali i mladim ljudima dokazati i pokazati da se svaki trud i rad u konačnici isplate i nagrade.