Kaligrafski radovi studentice iz Gračanice: Levhe Zane Tahirović krase domove širom svijeta

Piše: A. K./Klix.ba
10.4.2016. u 15:11
721
39
Kaligrafski radovi studentice iz Gračanice: Levhe Zane Tahirović krase domove širom svijeta
721
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
Zana Tahirović, studentica Građevinskog fakulteta u Tuzli na prvi pogled djeluje kao sasvim obična djevojka. Voli svoje prijatelje, druženje, smijeh te redovno ispunjava fakultetske obaveze. Međutim, ono što je čini jedinstvenom u svojoj generaciji je ljubav prema arapskoj kaligrafiji, odnosno umjetnosti lijepog pisanja.
Kako je kazala u razgovoru za Klix.ba, ljubav prema ovakvoj vrsti umjetnosti iznenada se javila prije nešto više od pola godine, nakon što je njena prijateljica završila kurs kaligrafije u Mostaru pod mentorstvom kaligrafa Muniba Obradovića, te je svoje stečeno znanje prenijela i na nju.

"Arapska kaligrafija me zainteresovala jer me fasciniralo kako se jedno pismo uspjelo razviti do te mjere da postane jednostavno umjetnost. Arapsko pismo sam naučila u mektebu, a izučavala sam ga dodatno četiri godine u Gimnaziji 'Dr. Mustafa Kamarić' u Gračanici", kaže Zana za Klix.ba.

Ističe da ovakva vrsta umjetnosti nije nimalo jednostavna. Zahtjeva mirnu ruku, mnogo vježbe i strpljenja.

"Bez obzira što sam poznavala harfove i prije, na kursu koji je organizovala moja prijateljica Aiša Agić-Smajlović, izučavali smo samo sulus (vrsta rukopisa, op.a.). Svako slovo se posebno izučavalo, s obzirom da se piše iz nekoliko poteza, a pravila se određuju na osnovu širine kalema (pera, op.a.)", pojašnjava ova studentica iz Pribave kod Gračanice.

Dodaje da proces nastanka jedne levhe nerijetko zna biti izuzetno zahtjevan. Pored tačnosti ispisivanja, proces rada se ogleda i u usklađivanju boje pozadine i tinte sa ornamentikom i okvirom, što u konačnici, ističe ona, treba dati lijepu formu prilagođenu islamskoj umjetnosti.

"U samim počecima imala sam veliku podršku mentorice Aiše Agić-Smajlović, ali i pored toga bojala sam se kritika ljudi koji se duže vremena bave kaligrafijom i koji su studirali tu oblast. Nakon što sam dobila njihove pohvale dobila sam i podstrek da još bolje i ljepše pišem, ali i otpočnem raditi i sa drugim materijalom", nastavlja Zana.

Do sada je imala dvije izložbe u Gračanici, a njene levhe do danas su našle svoje domove u nekoliko gradova u BiH, zatim Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj te Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ljudima je u svemu ovome neobično što se koristim lijepom ornamentikom, a radove podjednako naručuju i mladi i stariji. Osim za sebe, kupuju ih i za poklone dragim ljudima povodom rođendana, odbrane diplomskih radva, vjenčanja i slično", ističe Zana čije radove svi zainteresirani mogu pogledati i putem Facebooka.

Kada su u pitanju planovi za naredni period, ova mlada umjetnica na kraju našeg razgovora kaže da želi usavršiti i druge vrste rukopisa, ali i raditi ispise na raznim drugim materijalima i podlogama, među kojima su bakar i drvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: