{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sociolozi tvrde: Zabraniti djetetu da koristi internet je ravno zlostavljanju

20.5.2018. u 21:50
35
64
Sociolozi tvrde: Zabraniti djetetu da koristi internet je ravno zlostavljanju
35
Sociolozi tvrde: Zabraniti djetetu da koristi internet je ravno zlostavljanju
Kada je riječ o djeci i korištenju mobitela i tableta, roditelji imaju proturječne stavove. Dok jedni smatraju da je korištenje ovih uređaja štetno za cjelokupnu dobrobit djece, drugi smatraju da ti uređaji djeci nude razne obrazovne i razvojne mogućnosti. Sociologinja Ellis Cashmore smatra pak da je zabranjivanje korištenja interneta ravno zlostavljanju djece.
Zajedno s istraživačima s Univerziteta Teesside i univerziteta iz Južne Australije, Cashmore je ispitala 2.000 korisnika interneta kako bi prikupila podatke o načinu na koji koriste pametne telefone, tablete i ostale prenosive uređaje. Zajedno su zaključili da je strah od rizika pretjeran, te da postoje brojne obrazovne i društvene prednosti.

Cashmore, koja je počasna profesorica sociologije na Univerzitetu Aston u Birminghamu, vjeruje da popularni tehnološki uređaji djeci nude niz aktivnosti i da bi zabrana korištenja interneta mogla narušiti njihov sociološki razvoj.

"Zamislite da roditelji zabrane djeci da čitaju, gledaju TV, razgovaraju s drugom djecom, igraju obrazovne igre, crtaju, boje ili plešu... Djeca rade takve stvari koristeći tehnološke uređaje. Ukoliko roditelji spriječe djecu da nastave s tim aktivnostima, može ih se optužiti za neku vrstu zlostavljanja jer zaustavljaju razvoj djece", kazala je Cashmore za Independent.

Napominje da današnja djeca odrastaju u svijetu u kojem dominiraju pametni telefoni i slični uređaji zbog čega bi njihovo odsustvo bilo neobično.

"Ekrani su dio njihove stvarnosti. Oduzeti im mogućnost da sazriju zasigurno je zlostavljanje", tvrdi Cashmore.

Smatra da je najveća zabluda o digitalnim uređajima ta da su zarazni.

"Možemo potencijalno postati 'ludi' za bilo čim i za bilo kojom aktivnošću – čokoladi, seksu, peglanju... Ali, to nije ovisnost. Koristimo uređaje ne zato što smo ovisni nego zato što nam pružaju zadovoljstvo", ističe Cashmore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: