promo
32

Sindrom nervoznih crijeva: Najčešći poremećaj organa za varenje

Procjena je da u BiH od ove bolesti pati jednak, ako ne i veći broj osoba nego u zemljama Zapada (ukupno preko 600 hiljada osoba).

Od sindroma nervoznih crijeva ili iritabilnog kolona, u razvijenim zemljama pati 1 od 5 odraslih osoba. To je najčešći poremećaj organa za varenje. Tegobe koje prate sindrom nervoznih crijeva su: nadutost, gasovi, nadimanje, bol i grčevi u stomaku, te neredovno pražnjenje crijeva.

Šta je uzrok sindroma nervoznih crijeva?

Više faktora je odgovorno za razvoj sindroma nervoznih crijeva. Izdvajamo: stres, loše podnošenje hrane, infekcije probavnog sistema, neki lijekovi (antibiotici), menstrualni ciklus, pušenje, nedostatak sna.

Poznato je da nervoza, uznemirenost i neizvjesnost vrlo često uzrokuju gasove, nadutost, grčeve i neredovnu stolicu. Razlog tome je činjenica da je probavni sistem cijelom svojom dužinom protkan sa preko 100 miliona nervnih stanica. One imaju strukturu sličnu nervnim stanicama mozga, a neurotransmiteri prisutni u mozgu (dopamin i serotonin) su prisutni i u probavnim organima. Zato je u periodima pojačane psihičke napetosti i stresa, posebno izražen i sindrom nervoznih crijeva.

Prema istraživanjima, 60% pacijenata sa potvrđenom dijagnozom iritabilnog kolona se žali na gasove i nadutost. 50% ispitanika se žali na bol u stomaku, a oko 30% prijavljuje neredovne stolice. Sve ovo skupa remeti kvalitet života pacijenta.

Kako se se dijagnosticira iritabilni kolon?

Iako postoje izražene navedene tegobe, opće stanje pacijenta je dobro. Ne postoje nikakva oštećenja organa, i postavljanje dijagnoze je jako teško. Zbog toga, često dolazi i do nerazumijevanja od strane okoline.

Budući da je proteklih godina povećana incidenca karcinoma debelog crijeva, pacijenti sa funkcionalnim tegobama su zanemareni jer se za njih nema vremena i strpljenja. Od ljekara takvi pacijenti očekuju „magični lijek“ koji bi riješio njihove tegobe i omogućio povratak normalnom životu.

Postoji li rješenje?

U tretmanu tegoba nervoznih crijeva desetljećima je poznat benefit korištenja probiotskih preparata. Budući da svi probiotici nisu isti, kod izbora treba voditi računa o nekoliko bitnih karakteristika: vrsta probiotske kulture, koncentracija i klinički dokazana učinkovitost.

Samo Flobian® sadrži probiotsku kulturu Lp299v koja smanjuje nadutost, eliminiše gasove, otklanja bol u stomaku i reguliše dinamiku pražnjenja crijeva. U samo jednoj kapsuli Flobian® ima čak 20 milijardi dobrih probiotskih bakterija koje pomažu ozdravljenju crijeva. Podaci koji potvrđuju efikasnost i sigurnost probiotske kulture Lp299v koju sadrži Flobian® , objavljeni su od više od 130 naučnih publikacija i preko 40 kliničkih studija.