Pogledajte video
21

Sarajevska avantura mladog Estonca: Jaan Roose godinama neustrašivo korača po žici

A. B.
Foto: Predrag Vučković
Foto: Predrag Vučković
Prije nekoliko dana u Sarajevu je boravio neustrašivi prvak u slackliningu (hod po žici) iz Estonije Jaan Roose. Tu priliku smo iskoristili da ga upoznamo te kroz razgovor s njim saznamo nešto više o njegovom talentu.
Roose je 29-godišnji mladić koji je svoj život posvetio sportu, a hod po žici je, kako nam kaže, prije svega talenat, ali i svakodnevna vježba i odricanje. U razgovoru s njim smo saznali da je ovaj sport izuzetno atraktivan, da on zahtijeva izuzetnu vještinu, ali prije svega hrabrost.

S obzirom na to da za hod po žici postoji i stručan naziv - slacklining, Roose nam je na početku razgovora pojasnio šta on znači te kako u praksi izgleda.

"Kod slacklininga je zapravo veoma bitna ravnoteža, a može se reći da je dobio naziv upravo po 'žici' po kojoj se hoda jer 'slack' znači labav, a 'line' u ovom kontekstu konopac. Karakteristično za ovu žicu, kako je svi zovu, jeste to što ona nije obla i tanka, već je malo spljoštena, što u jednu ruku pomaže da se održi ta ravnoteža. Također je za razliku od običnog užeta rastezljivija i podsjeća na dugačku trampolinu te mi to pomaže da lakše izvodim akrobacije", pojasnio nam je Roose.

Međutim, kako dalje nastavlja, ravnotežu ipak nije tako lako postići pa su potrebne godine vježbe i truda da bi se izvele sve akrobacije na slacklineu.

"Bavim se slakcliningom već 11 godina, ali i danas vježbam kao i prvog dana. Inače je meni sport u krvi, to je moja profesija, ali i hobi, jednom riječju, to je moj život. Kada se pripremam za hod na žici, što je najčešće između zgrada, onda zavisno od vrste građevine, terena i visine nosim i opremu za slackline", dodao je Roose.

Ipak, kako kaže, za hod po žici nije potrebna fizička, već snaga uma. Pojasnio nam je da se iz glave kontrolišu sve emocije, pa tako i strah i adrenalin, koji se i nakon 10 godina pojave čim stane na traku.

"Svjestan sam da su prizori hoda po žici nevjerovatni i to primijetim na osnovu reakcija ljudi koji me gledaju dok to radim. Inače sam oduvijek bio zaljubljen u akrobacije i egzibicije, a prije nego sam se odlučio da talenat razvijam u ovom smjeru bavio sam se parkourom, što mi je pomoglo da razvijem svoje tijelo da se kreće brže, ali i bude sigurnije i efikasnije. Ipak, nije svejedno kada na velikoj visini stojiš na tek jednoj uskoj traci, tada budu pomiješane emocije, ali upravo um pomogne da budem skoncentrisan. Inače je kod slacklininga sve u vježbi, poziciji tijela i održavanju ravnoteže koja se upravo praksom postiže", ispričao nam je ovaj mladi sportista.

Ovakav pristup Rooseu je donio brojne nagrade te je on trostruki prvak i ujedno prvi i jedini sportista koji je napravio dvostruki salto (backflip) na žici. Nosilac je brojnih svjetskih rekorda, a u proljeće 2019. godine osvojio je prvo mjesto na World Slackline Mastersu u Minhenu u Njemačkoj. Osim toga, svoj talent je iskoristio i u drugim projektima.

"U nekoliko navrata sam bio kaskader u holivudskim filmskim projektima, posebno u 'Assasin Creed' i 'Wonder Women'. Osim toga, učestvovao sam i u nekim muzičkim projektima pa sam tako u ranim godinama svoje karijere išao s Madonnom na njenu svjetsku turneju i to mi je mnogo važan period u životu. Ipak, u daljnjoj budućnosti više ne planiram takve projekte jer ipak želim ostati posvećen svom sportu, a u svijetu biznisa je sve ubrzano, neplanirano i nemaš vremena za adekvatne pripreme, a to je meni zaista bitno", istakao je Roose.

I zaista je impresivno posmatrati Roosea dok balansira i hoda po traci na zastrašujućoj visini među zgradama. Upravo takav prizor su primijetile Sarajlije prošle sedmice kada su ugledale ovog mladog sportistu da "po zraku" šeta između Uniticovih zgrada.

Kako nam je kazao, u glavni grad BiH je došao zbog angažmana na Red Bullovom projektu. Upravo je zbog snimanja videospota u sklopu tog projekta (video u tekstu) i hodao između Uniticovih nebodera.

"Ovo je prvi put da posjetim Sarajevo, ali s obzirom na oduševljenje ovim gradom, sigurno ne i posljednji. Nažalost, ovog puta neću ostati dugo, međutim, planiram doći jednom na odmor tako da imam više vremena da upoznam grad i uživam u njemu", naveo je.

Roose je ipak stigao posjetiti određene lokacije u glavnom gradu BiH i probati neka od tradicionalnij jela.

Međutim, kako smo mogli pretpostaviti, našeg sagovornika su upravo građevine u Sarajevu ostavile bez teksta. Kako kaže, svaka priča svoju priču, na koju god stranu se okreneš dočeka te drugačija arhitektura koja se opet savršeno uklapa u okolinu.

"To je zaista fascinantno, a upravo su građevine ono čemu posvećujem dovoljno pažnje jer su one u jednu ruku moj 'alat' za ovo čime se bavim. Uvijek razgledam kakvog su izgleda, koliko su visoke i kakav su izazov za slacklining. Ovdje u Sarajevu bih zaista imao ogroman i veoma interesantan izbor. Fascinirale su me i planine jer ih u Estoniji nema, ona je 'ravna zemlja', a BiH je interesantna i u tom smislu, tako da ću jedan svoj odmor provesti ovdje sigurno. Ovo je zaista poseban grad, prepun je kontrasta, različitosti, a tako je topao i srdačan", poručio je na kraju razgovora Roose.