lifestyle
122

Sarah, Marko i Laka: Živjelo trčanje!

Piše: A. Pobrić
Trčanje, najmasovniji i najpopularniji hobi na svijetu, doživljava pravi procvat i u Bosni i Hercegovini. Brojne su zdravstvene i druge prednosti koje trčanje pruža, o čemu svjedoče i naši sagovornici - jedan od najuspješnijih bh. modela na svjetskim pistama Sarah Čerkez, novinar Al Jazeera Balkans Marko Pavlović i pjevač Elvir Laković Laka.
Sarah Čerkez u fitnes centru
Sarah Čerkez u fitnes centru
Sarah Čerkez je počela trčati u ljeto 2010. godine u Parizu.

"Imala sam lošu sezonu i mjesec dana nisam dobila nijedan posao. Jednog jutra sinula mi je ideja: Idem u park trčati! I tako je počelo", priča nam ova ljepotica. Priznaje da prvo trčanje nije trajalo dugo, te da nije bila ni adekvatno opremljena, ali se ljubav prema ovoj vrsti rekreacije neosporno rodila.

"Tog dana nisam istrčala ni sedam minuta u tenama dva broja većim, jer tene za trčanje nisam imala. Ipak, tih sedam minuta mi je promijenilo mnoge stvari u životu", priznaje Sarah koja od tada stalno trči, provodi vrijeme u prirodi, vozi bicikl, planinari i mnogo vodi računa o zdravoj ishrani, redovnom snu i balansu, s obzirom na buran ritam života.

"Trčanje ima posebno važno mjesto u mom životu kao alat za poboljšanje zdravlja, eliminisanje stresa i za održavanje super forme i izgleda. Svima bih preporučila da probaju, svako će se pronaći u nekom sportu i na taj način poboljšati svoj život, jer trčanje nije samo trčanje, to je bolje od šopinga, odlaska u najbolje spa centre, manikure, pedikure i sve druge gluposti za koje te ubjeđuju da će učiniti da se bolje osjećaš i izgledaš. Danas trčim kad god mogu i tene za trčanje su prije u koferu nego štikle!", poručuje Čerkez.

Pjevač Elvir Laković Laka svojevremeno je trenirao fudbal i od tada do danas nikad nije prestao trčati.

Laka je bio učesnik trke Race for Survival
Laka je bio učesnik trke Race for Survival

"Nekad prije u Goraždu kada bih trčao pitali su me: Što trčiš kad te niko ne goni? Mislim da treba redovno vježbati jer tijelo svakodnevno propada i mlohavi, a i također je duši prijatnije stanovati u zdravom tijelu, kao što to stara poslovica kaže. Kada je tijelo u dobroj kondiciji čovjek se osjeća radosnije i uvijek je spreman za onu staru izreku: Bjež'te noge u*** vas g****a. Živjelo trčanje i glasam za trčanje", dodao je Laka u izjavi za Klix.ba.

Marko Pavlović nam priznaje da je trčanje otkrio u "vrlo delikatnom periodu u životu".

"Nisam imao kontrolu nad poslom, nad finansijama i ništa mi nije išlo od ruke. Dobro se sjećam prvog dana. Spremio sam playlistu i stavio slušalice na uši i ideja mi je bila samo da 'očistim' um. Prvi dan sam mogao istrčati samo tri minute, vrijeme jedne pjesme sa playliste, ali sam onda svakog dana povećavao dužinu treninga za po jednu pjesmu. Nakon četiri mjeseca sam istrčao svoj prvi polumaraton u Beogradu, a nakon toga ih je slijedilo još nekoliko u Beogradu i u Sarajevu. S vremenom sam prestao da brojim pjesme, uđem vrlo brzo u taj famozni 'runner's high' trenutak i osjećam se predobro", kazao je Marko.

Marko Pavlović sa Erolom Mujanovićem i Tomislavom Cvitanušićem na Beogradskom maratonu 2012.
Marko Pavlović sa Erolom Mujanovićem i Tomislavom Cvitanušićem na Beogradskom maratonu 2012.

Vrijedi spomenuti da je Marko prije dvije godine istrčao i prestižni rimski maraton trenirajući sa trenerima iz Škole trčanja Klix. Osjećaj nakon istrčanih utrka, a prije svega polumaratona, Marko definiše kao fenomenalan.

"Baveći se već 10 godina organiziranjem utrka i vođenjem treninga za rekreativce, u posljednje dvije godine vidim ogroman rast broja trkača širom BiH i to je vrlo ohrabrujuće. Škola trčanja Klix svake godine bilježi 100% povećanje broja polaznika i drago mi je da se osobe odlučuju na tako pozitivne i zdrave aktivnosti. Trenutno imamo skoro 100 registrovanih polaznika za 2015. godinu", kazao nam je Erol Mujanović, direktor udruženja Marathon i suosnivač Škole trčanja Klix i dodao: "Svi koji su uspješni možda ne trče, ali svi koji trče su veoma uspješni jer tako razviju vještine potrebne za uspjeh na svim životnim poljima".