Džamije ispunjene
3

Ramazan u Bugojnu vjernici obilježavali podjelom sadake, molitvama i zajedničkim druženjima

Piše: E. M.
Detalj iz Sultan Ahmedove džamije (Foto: E. M./Klix.ba)
Sultan Ahmedova džamija (Foto: E. M./Klix.ba)
Muslimani u Bugojnu raznim aktivnostima obilježili su mubarek mjesec ramazan, koji polako prolazi, a praksa koju godinama održavaju je darivanje najmlađih, ali i socijalno ugroženih u Bugojnu.

Ramazan je najodabraniji mjesec u islamu, kako se u svetoj knjizi Kur'anu opisuje, mjesec milosti i oprosta. Vođeni tom praksom, imami Medžlisa IZ Bugojno, među kojima je i Mahir ef. Ramić, imam u džematu Čipuljić, svakog ramazana pomažu džematlijama koji nisu u mogućnosti sebi priuštiti ramazansku trpezu.

U razgovoru za Klix.ba Ramić je kazao kako je ramazan prilika da čovjek u 30 dana pročisti svoju dušu i tijelo.

"U našim džamijama se redovno uči mukabela, a posebna priča koja se veže za naš medžlis je ženska mukabela i škola Kur'ana. Imamo i programe s omladinom koji se realizuju kroz Mrežu mladih MIZ Bugojno, redovne programe sijela i druženja, ali i ramazanske večeri na kojima učestvuju izvođači duhovne muzike Armin Muzaferija i Eldin Huseinbegović. Kroz ovakve programe želimo približiti naše džematlije i građane jedne drugima, jer su ovakvi programi odlična prilika za druženje", kazao je Ramić.

Podjela ramazanskih paketića za djecu i socijalno ugrožene kategorije u Bugojnu realizuje se već nekoliko godina. Svakog ramazana se podijeli 100 paketa socijalno ugroženim Bugojancima te 120 paketa hurmi za džematlije. Svake godine u posjetu im dolaze i hafizi iz Turske koji učenjem Kur'ana uljepšaju teravije i mukabele.

Ramić je dodao kako su džamije tokom ramazana pune vjernika, ali i da je broj vjernika i bez ramazana zadovoljavajući. Realizujući programe kroz Mrežu mladih, cilj im je mlade okupiti u džamijama, što dalje od zla kao što su alkohol i kocka.

"Raditi s ljudima je teško, ali najteže je s omladinom koja danas ima mnogo iskušenja. Alkohol i kocka su među najopasnijim pošastima našeg društva, a mi pokušavamo kroz naše projekte, sijela i seminare privući mlade u našu zajednicu i pomoći im da ne zalutaju gdje ne trebaju", dodaje Ramić.

Osim što vjernici ispunjavaju džamije u okolnim mjestima u Bugojnu i Sultan Ahmedova džamija te Džamija princeze Dževhere ispunjene su na teravijama i dnevnim molitvama, kao i mukabelama.

Posljednja trećina ramazana osigurana je za itikaf, a kao i svake godine, jedan od predstavnika Medžlisa Bugojno posljednjih deset dana ramazana provodi u džamiji i tako ispoštuje ono što je poslanik Muhammed izvršavao.

"Objava Kur'ana počela je u mjesecu ramazanu, a upravo zbog toga moja poruka vjernicima je da uz ramazan najviše pažnje posvete učenju Kur'ana. Za jedan proučeni harf garantovano je deset sevapa, a djela se u ramazanu višestruko vrednuju. Šteta je da ne iskoristimo ove mubarek dane kako bismo očistili svoju dušu", zaključio je Ramić.