Putovanja
52

Za Nijemce i Skandinavce ljeto u Turskoj je već počelo

Piše: Maja Nukić
(Foto: Klix.ba)
Prelijepe plaže turske regije Antalije i visoke proljetne temperature već su početkom aprila privukle prve turiste. Pojedini hoteli na turskoj obali Sredozemnog mora su već puni, a turisti većinom dolaze iz Skandinavskih zemalja i Njemačke.

U hotelima koji se nalaze u Alanji, Antaliji, Kemeru, Beleku i Sideu sve je podređeno turistima, njihovom odmoru i zabavi. Prelijepe pješčane, a ponegdje šljunkovite plaže i čista morska voda, već su privukle one ljude kojima je temperatura od 20 stepeni celzija topla i dovoljno visoka za kupanje u moru.

Također, prelijepo uređeni bazeni sa toboganima također su zanimljivi ovoj kategoriji turista. Tu je i animacijski tim hotela koji se brine da svaki trenutak turiste prođe u nekoj aktivnosti (sport, igre u vodi, plesa pored bazena, jutarnje vježbe i sl.).

Kako su nam rekli menadžeri nekoliko popularnih hotela, ljetna sezona za njih počinje već u četvrtom mjesecu kada im dolaze turisti iz Njemačke, Norveške i Švedske, a drugi dio hotela koji prilikom posjete portala Klix.ba Turskoj nije bio otvoren, prve turiste dočekat će krajem aprila ili početkom maja.

Na turskoj Sredozemnoj obali temperature prelaze 20 stepeni posljednjih nekoliko dana, kako se očekuje i u narednim danima.

Inače, ova regija ima više od 330 sunčanih dana u godini, te zbog toga je idealna za odmor. Bitno je napomenuti da su u ovom periodu i cijene mnogo niže u odnosu na sezonu (juli i august), te hotel za sebe mogu pronaći i osobe manje platežne moći.