Putovanja
0

Vulkan bi mogao uništiti ljetnu turističku sezonu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Već više od mjesec dana islandski vulkan izbacuje pepeo i ne pokazuje znakove da bi mogao prestati sa svojom aktivnošću, što bi moglo poremetiti planove za ljetne godišnje odmore i još više povećati troškove zrakoplovnih firmi.

Zrakoplovne vlasti i geolozi slažu se da Evropa i dalje mora biti spremna na prekide zračnog prometa dok se kompjuterskim projekcijama pokušava utvrditi u kojem će smjeru otploviti oblaci pepela idući put.

"Mi se ne pretvaramo da smo vidoviti", rekao je geofizičar u Islandskoj meteorološkoj službi Einar Kjartansson, od kojeg često traže da pretpostavi idući korak vulkana Eyjafjallajökulla otkako je počeo izbacivati lavu i pepeo 20. marta, prenose agencije.

Ogromna količina pepela, koji može zagušiti motore aviona, prisilila je većinu zemalja sjeverne Evrope da zatvori zračni promet od 15. do 20. aprila i prizemlji oko 10 miliona putnika.

Irska turistička središta ovise o dolasku Evropljana i Amerikanaca koji stižu avioni i strahuju od ljetne sezone u slučaju da vulkanska aktivnost ne prestane.

Oblaci pepela koji izlaze iz islandskog vulkana raspršili su se i zračni promet je nanovo normaliziran na evropskom nebu, objavio je u jučer Eurocontrol koji ne predviđa probleme u sljedeća 24 sata.