Island
0

Nizak zračni pritisak može pomoći da se raščisti vulkanski oblak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nizak zračni pritisak narednih dana na Islandu može pomoći da se raščisti oblak vulkanskog pepela koji je uzrokovao prekid aviosaobraćaja širom Evrope, izjavio je u utorak Herbert Pumpel iz Svjetske metereološke organizacije (WMO).

"S metereološke tačke gledišta, u drugoj polovini sedmice i vikenda, svi pokazatelji su veoma pozitivni", izjavio je Pumpel na pres-konferenciji u Ženevi.

Trenutna situacija, prema njegovim riječima, pokazuje mnogo pozitivnih signala za predstojeći vikend, prenosi Reuters.

Pumpel je rekao da, iako je predviđeno da će se oblak pepela kretati ka Kanadi i SAD-u narednog dana, trebalo bi da bude dovoljno nisko iznad Atlantskog okeana da ne remeti prekookeanske letove.

Erupcija vulkana Eyjafjallajökull, koji je mirovao skoro 200 godina, počela je 14. aprila, a iz grotla je u atmosferu izbačena ogromna količina pare, dima i pepela u visinu do 11 kilometara.

Pojedine evropske zemlje počele su u utorak postepeno da otvaraju svoj zračni prostor pošto su se ministri saobraćaja zemalja Evropske unije dogovorili na sastanku u Bruxellesu da "postepeno i koordinisano" počnu da otvaraju zračni prostor u zonama u kojima je manja opasnost od vulkanskog pepela s Islanda.