9 kilometara staza
286

Vikend skijalište Raduša u Gornjem Vakufu otvorilo staze za goste iz BiH i Hrvatske

Piše: E. M.
Foto: E.M./Klix.ba
(Foto: E.M./Klix.ba)
Na Ski centru Raduša u Gornjem Vakufu danas je zvanično otvorena sezona skijanja, a staze su spremne dočekale svoje prve goste iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Više od devet kilometara staza, moteli, restorani i ski liftovi od danas su u ponudi posjetiteljima u Ski centru “Raduša” koji postoji tek nekoliko godina, a omiljeno je mjesto posjetilaca iz Splita, Makarske, Zadra, ali i bh. gradova.

U razgovoru za Klix.ba voditelj Ski centra "Raduša" Mario Šipić je izjavio kako će sezona trajati dok bude prirodnog snijega s obzirom na to da još uvijek ne posjeduju infrastrukturu za vještačko osnježivanje staza.

"Svi smještajni kapaciteti, staze dužine oko devet kilometara te dvosjed, vučnice i besplatni dječji lift u ponudi su našim posjetiteljima. Vremenske prilike nisu bile na našoj strani, imali smo problema sa snijegom, ali evo dočekali smo dovoljne količine snijega da otvorimo naša skijališta”, kazao je Šipić.

Na Ski centru “Raduša” u ponudi posjetiteljima je motel s 11 višekrevetnih soba za smještaj oko 50 posjetilaca, restoran s 200 sjedećih mjesta, restoran smješten na 1.800 metara nadmorske visine te ski-karte po cijeni od 25 KM. Šipić dodaje da su cijene prilagođene svim gostima, te da u odnosu na ponudu ni ski-karte nisu preskupe.

Smještajni kapaciteti prvog dana ski sezone na Raduši su ispunjeni do posljednjeg mjesta, a master planom planirano je i proširenje smještanih kapaciteta i dužine staza.

“Podršku imamo od općine Gornji Vakuf, dok se kantonalno ministarstvo u posljednjih nekoliko godina nije izdvojilo veća sredstva za naš ski centar. U planu nam je budućnosti da izgradimo hotele i vikendice, kao i jezero za topove i rasvjetu za nožno skijanje”, dodao je Šipić.

Domaćine na Ski centru “Raduša” raduje činjenica da je broj gostiju na vikend skijalištu iz godine u godinu veći te se nadaju da će proširenjem ponude i razvojem infrastrukture posjetiteljima otvoriti vrata tokom cijele sedmice, a ne samo vikendom kada su u funkciji skijališta.