Visok 33 metra
2

U Poljskoj otkriven najveći kip Isusa Krista

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
U malom poljskom gradiću Swiebodzinu u subotu je svečano otkriven kip Isusa Krista. Riječ je o najvećem na svijetu kipu Isusa Krista, koji je visok 33 metra i težak preko 440 tona.

Ideju za postavljanje kipa na brdu iznad poljskog gradića dao je lokalni svećenik Sylwester Zawadzki. Kako tvrdi, njegova namjera nije bila takmičenje sa donedavno najvećim, 30 metara visokim kipom Isusa koji se nalazi u Rio de Janeiru, već je želio načiniti kip visok 33 metra.

"To je simbolično. Isus je umro u 33. godini. Jedan metar za svaku godinu njegovog života", kazao je Zawadzki, prenosi AP.

Mnogi tvrde da je kip Isusa zapravo visok 51 metar, ukoliko se računa nasip na kojem je statua postavljena, te Isusova kruna.

Mještanima, pak, nije bitna visina kipa. Oni svoje nade polažu samo u to da će kip privući brojne turiste, čime bi zaradili novac za restauraciju historijskih objekata koji se nalaze u samom centru grada.

"Veoma sam ponosna", kazala je mještanka Danuta Gordzelewska, gledajući kako veliki broj radnika uz pomoć ogromne dizalice postavlja Isusovu glavu.

Izgradnju kipa finansirali su lokalni biznismeni, ali pomoć je stizala i sa svih strana svijeta. Donaciju je dala i Danuta Gordzelewska.

"Nevjerovatan je osjećaj gledati izgradnju nečega što će ostati u naslijeđu generacijama koje dolaze", istakla je ona.

Nakon brojnih odgoda, zbog loših vremenskih uslova, radnici su uz pomoć mašina uspjeli sklopiti statuu i zlatnom krunom okruniti Isusa. U tom trenutku prolomio se gromoglasan aplauz, a brojni posmatrači su se molili i ljubili krunice.

"Nikada nisam bio sretan kao danas. Ovo je vrhunac mog dugogodišnjeg rada i zalaganja. Zahvaljujem se Isusu što mi je omogućio da ispunim Njegovu volju", kazao je svećenik Zawadzki, koji je rukovodio projektom.

Svećenik je istakao kako je tokom gradnje bilo mnogo problema. Cijeli projekat je izvjesno vrijeme bio suspendiran, a kada je odobren grad nije imao sve potrebne mašine kojima bi se podizao teret težak i do 30 tona.

Uz pomoć dobrih ljudi, sredstva su dobivena i projekat je napokon dovršen.

"Nikada nisam gubio vjeru i nikada nisam sumnjao u to da kip neće biti dovršen", kazao je svećenik, prenosi AP.