Putovanja
74

Turska nikada bliža: Izabrali smo lokacije za nezaboravno ljetovanje

Klix.ba
Crystal Admiral (Foto: Klix.ba)
Turska rivijera u drevna vremena predstavljala je neodoljivo mjesto za vladare i osvajače, a danas je jedna od najvećih evropskih turističkih destinacija, a čine je prvenstveno regije Mugla i Antalija.

Regija Antalije posebno je privlačna za goste iz cijele Evrope, ali i dobrog dijela Azije. Mjesta poput Alanje, Sidea ili Beleka česta su odredišta ljudi koji se usude preći hiljade kilometara samo kako bi na 10-ak dana mogli uživati u gostoprimstvu turskih domaćina.

Alanja

Alanja je prvo mjesto koje privlači turističko oko. Grad sa oko 250.000 stanovnika pravi je smaragd za mlade ljude željne dobrog provoda i nezaboravnog ljetovanja. Hoteli u Alanji prilagođeni su uzbudljivom gradu, a pogotovo Xperia koja kao gradski hotel na poznatoj Kleopatrinoj plaži predstavlja savršeni izbor za mlade parove koji navečer iščekuju ludi noćni život.

Također, hotel Utopia jedan je od mjesta koji pružaju ugođaj za parove, ali i za porodice sa djecom u sklopu odvojenih vila. Utopia je impozantni "ultra all inclusive" hotel koji pruža nevjerovatan pogled na cijelu Alanju, kao i najljepši zalazak sunca u regiji. Daljinu od plaže rješava velikim liftom i prevozom svakih nekoliko minuta.

Posebnu pažnju privlače hoteli iz porodice Kirman kao što su Sidera i Arylanda. Dok je drugi spomenuti uz svoju prostranost, park, prostor za gimnastiku na otvorenom savršeni izbor za godišnji odmor, Sidera sa svojih pet zvjezdica pruža sadržaje za jedinstven porodični odmor. Dobra plaža i opuštena atmosfera dvije su najveće karakteristike ovog pet godina starog hotela

Još jedan smještaj vrijedan je spomena – Crystal Admiral se nalazi na oko 60 kilometara od Alanje i predstavlja predah na putu prema milionskoj Antaliji. Klasični "all inclusive" pruža mnoštvo sadržaja u obliku kafića, longue bara, "all you can drink" bara, kafića na travi i kao i drugih sličnih "ljetnih" ponuda.

Side

Drevni grčki grad koji se danas nalazi u Turskoj, dom Apolonovog hrama, doživljava turistički procvat kojem možete da svjedočite boravkom u ljetovalištima.

Mala regija oko mjesta Side posjeduje malu oazu u obliku hotela Sueno. On se nalazi u borovoj šumi, a uz smještaj za mlade ukrašen je luna parkom, aquaparkom i čak šest restorana.

Admiralova braća iz porodice Crystal – Sunrise i Sunset nalaze se jedan do drugog. Dok je Sunrise spreman za parove i mlade koji žele uživati u velikim terasama i dobrim restoranima, Sunset je smještaj za porodice sa djecom uz dva karakteristična tobogana. Sunrise je, iako izgrađen 90-ih godina prošlog vijeka, opremljen tehnološki primamljivih pogodnosti.

Pored klasičnih hotela turisti mogu pronaći i utvrđenja kao što je Kamelya – impresivni kompleks sa tri hotela i nizom vila prilagođenih svim ukusima. Pored zdanja nalazi se nekoliko fudbalskih i teniskih terena, 450 metara dugačka plaža i bazeni za djecu i odrasle.

Side je ukrašen sa hotelima Royal Alhambra kojeg krasi posebna "dvorska" arhitektura i još jednim Crystalom pod nazivom Palace koji odiše manjim dimenzijama, ali ponudom koja svakako ne odskače od lanca kojem pripada.

Ljeto 2015

Od mjeseca juna Turska rivijera postala je bliža građanima Bosne i Hercegovine zahvaljujući Centrotoursu koji će znatiželjne turiste na antalijski aerodrom poslati novim charter avionom gdje će ih dočekati operateri Tez Toura, vodećeg tour operatera u Turskoj.

Turisti željni promjene odlaskom u Antalijsku rivijeru imat će sigurnost u kupovini aranžmana koji uključuju samo izabrane, kvalitetne i dostupne lokacije i hotele.