Neistraženo područje
8

Speleolozi istraživali lokalitet Vrdi na dubini od 260 metara, pronašli nove vrste

A. P.
U periodu od 19. do 28.07.2019. godine održan je speleološki kamp Mostar - Vrdi u organizaciji Speleološkog društva "Herceg" Mostar. Cilj speleološkog kampa je bilo sistemsko istraživanje speleoloških objekata na području Vrda, Goranaca, Raške Gore i planine Čabulje.

Za deset dana Speleološkog kampa 22 speleologa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine su istražila i topografski snimila 18 speleoloških objekata, više od 1.000 metara istraženih kanala i najveće dosegnute dubine od 260 metara.

Bosna i Hercegovina je u naučnim krugovima poznata po podzemnoj bioraznolikosti, tako se na ovom speleološkom kampu pored speleoloških istraživanja istraživala i podzemna fauna. Postignuti su vrlo raznoliki i naučno značajni rezultati.

"Sa sigurnošću možemo reći da su pronađene nove vrste za nauku. Ovi pronalasci naglašavaju važnost nastavljanja bioloških istraživanja osobito jer je ovo naše područje posve neistraženo", ističe Žana Marijanović, predsjednica Speleološkog društva.

Osim Speleološkog društva "Herceg" Mostar u istraživanju hercegovačkog podzemlja sudjelovali su i Akademsko speleološki-alpinistički klub iz Beograda, Speleološko društvo "Ponir" Banja Luka, Speleološko društvo "Mijatovi dvori" Tomislavgrad, Speleološko društvo Karlovac, Speleološki klub Ursus spelaeus iz Karlovca, Speleološko društvo "Špiljar" iz Splita i Jamarski klub Borovnica iz Slovenije.