Hoteli otvaraju kockarnice
0

FOTO / Španija dobija evropski Las Vegas

Sarajevo-x.com
Čelni ljudi za turizam u španskom Benidormu planirali su od te općine napraviti evropski Las Vegas dopuštajući luksuznim hotelima da otvaraju kockarnice. Mjesto koje privlači milione Britanaca godišnje uskoro bi moglo postati meka za kockare ako predložene izmjene zakona budu odobrene, piše "Daily Mail".

Hotelski vlasnici su lobirali kako bi se omogućilo njihovim gostima da igraju karte, te na aparatima i stolovima za rulet. Planovi su naišli na podršku turističkih dužnosnika koji se nadaju da će poboljšati potrošnju turista u mjestu Costa Blanca. Prošle je godine u jeku turističke sezone zabilježena najniža posjeta turista u posljednje dvije decenije.

Uz to, prosječan turista u Benidormu troši 62 eura dnevno, što je ispod prosjeka u ostatku Španije gdje turisti troše gotovo 100 eura dnevno. Čini se da i gradski vijećnici nemaju ništa protiv prijedloga, budući da su i oni, logično, za privlačenje turista.

Benidorm je bio nerazvijeno selo od samo 1.500 stanovnika dok mladi gradonačelnik Pedro Zaragoza Orts nije prepoznao potencijal za masovni turizam još u kasnim 1950-im. Uprkos padu dolazaka posjetitelja prošle godine, Benidorm je i dalje jedna od evropskih najposjećenijih turističkih destinacija, privlači oko šest miliona posjetitelja svake godine.