|

Singapur ima najjači pasoš na svijetu, BiH na 46. mjestu od 94 zemlje

Singapur ima najjači pasoš na svijetu, BiH na 46. mjestu od 94 zemlje
5
Klix.ba
25.10.2017. u 15:08
161
komentara
5

dijeljenja
Singapur ima najjači pasoš na svijetu, BiH na 46. mjestu od 94 zemlje Foto: Arhiv/Klix.ba
Sakupljanje pasoša postalo je statusni simbol za bogate ljude na svijetu ili one koji jednostavno vole putovati. Prema globalnoj ocjeni pasoša za 2017. godinu, Singapur ima najjači pasoš na svijetu, dok se Bosna i Hercegovina nalazi na 46. mjestu od ukupno 94 zemlje.
Prema globalnom rejtingu pasoša koji je izradila firma Arton Capital, zemlje su rangirane prema bezviznom režimu, odnosno prema broju zemalja u koje njihovi državljani mogu putovati bez vize te u koje će uskoro moći putovati bez vize. Tako naprimjer singapurski pasoš na prvom mjestu ima ocjenu 159, a bh. pasoš ocjenu 101. Zanimljivo je kako je ovo prvi put da je azijska zemlja zauzela prvo mjesto na listi firme Arton Capital.

BiH je prošle godine bila na 52. mjestu, dok smo prije četiri godine zauzeli 42. mjesto na globalnom rejtingu pasoša. Inače, državljani BiH uz pasoš mogu boraviti u 77 zemalja od pet do 90 dana, a državljani 96 zemalja mogu slobodno ušetati u BiH.

Druga zemlja s najjačim pasošem na svijetu je Njemačka, a slijede Švedska, Južna Koreja, Danska, Finska, Italija, Francuska, Španija, Norveška, Japan... Ispred BiH na listi Artona Capitala jači pasoš imaju Mikronežani, dok istu ocjenu kao i bosanski imaju pasoši Palaua, otočne države u Tihom okeanu.

Kada je riječ o zemljama iz naše regije, jedino je albanski pasoš slabiji od bosanskog i nalazi se na 47. mjestu. Srbija ima jači pasoš od naše zemlje i na listi je na 38. mjestu s ocjenom 113. Crna Gora je na 43. mjestu, Makedonija na 41. mjestu, dok je Hrvatska na visokom 14. mjestu pored Brazila s ocjenom 144 za bezvizni režim.

Britanci mogu slobodno ući u 156 država, a Amerikanci u 154. Najslabije pasoše na svijetu imaju Afganistanci, Iračani, Pakistanci i Sirijci. Oni bez viza mogu putovati u tek dvadesetak zemalja svijeta.

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih poslova BiH proteklih mjeseci radi na ukidanju viza za Maroko, Kinu, Peru i Japan onim državljanima BiH koji imaju diplomatske, službene i specijalne pasoše. Također je u postupku ukidanje viza za putovanja u Kinu državljanima BiH s običnim pasošima. Uskoro bi i između Pakistana i BiH mogle biti uzajamno ukinute vize za one državljane koji imaju diplomatske i službene pasoše.
Prijavi grešku


Komentari (161)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...