Putovanja
0

Rio je čudesan, Salvador "grad sreće", a Cuiaba najtopliji grad u Brazilu

Priredila: A. Dž.
Do Svjetskog prvenstva u Brazilu ostalo je još šest mjeseci. Sve je poznato - grupe, stadioni i gradovi u kojima će 32 svjetske reprezentacije igrati. Nogometna reprezentacija BiH, jedini debitant na ovom Svjetskom prvenstvu, našla se u grupi F s Argentinom, Nigerijom i Iranom s kojima će snage odmjeriti u Rio de Janeiru, Cuiabi i Salvadoru.
Rio de Janeiro
Rio de Janeiro

Brazil je po svemu uzbudljiva zemlja, privlačna posjetiocima iz cijelog svijeta, što zbog svoji prirodnih ljepota, muzike, karnevala i, naravno, nogometa, tako i zbog impresivnog ekonomskog rasta i poslovnih mogućnosti.

Ukoliko planirate ići na neku od utakmica Zmajeva, donosimo vam nekoliko zanimljivih podataka o gradovima u kojima će naši nogometaši odigrati susrete grupne faze.

Rio de Janeiro

Žrijeb je htio da prvu utakmicu Zmajevi odigraju na legendarnoj Marakani u Rio de Janeiru, gradu prekrasnih plaža, opuštenog stila života, sambe, lijepih žena i karnavela.

Rio de Janeiro je drugi po veličini grad u Brazilu i najpopularnija turistička destinacija u svijetu. Ima više od šest miliona stanovnika koji su ga prozvali "čudesni grad", a on to zaista i jeste.

Teško je nabrojati sve što nudi ovaj spektakularni grad, od velikog broja kulturnih i historijskih spomenika, nepreglednih pješčanih plaža (Copacabana, Ipanema i Leblon su najpoznatije), nezaboravnog noćnog života, ukusne hrane...

Ipak, najveća atrakcija i zaštitni znak grada je kip Krista Iskupitelja, poznata kao Cristo Redentor na brdu Corcovado, sa kojeg se pruža pogled na Šećernu glavu, drugu najpoznatiju znamenitost.

Šećerna glava (Pao de Acucar) je brdo koje se izdiže 400 metara iznad mora, a do njenog vrha vodi žičara.

Ipak, nije u Riju sve tako sjajno i blještavo. Sliku "prekrasnog grada" kvari visoka stopa kriminala, posebno u favelama, siromašnim gradskim naseljima u kojima caruju dileri droge i kriminalci.

No, Brazil posljednjih godina intenzivno radi na uspostavljanju reda u favelama pa je tako policija prisutna na svakom čošku što turistima omogućava da posjete i ovaj dio grada.

Zanimljivo je da je Rio glavna turistička destinacija za homoseksualce iz cijelog svijeta. Nekoliko godina zaredom biran je kao najbolja destinacija za gejeve i lezbijke.

Rio ima tropsku klimu, a prosječna temperatura je između 23 i 27 stepeni celzija.

Cuiaba
Cuiaba

Cuiaba

Šest dana nakon utakmice a Argentinom u Rio de Janeiru, Zmajevi igraju protiv Nigerije u Cuiabi, koja je udaljena 1.925 km.

Cuiaba, glavni grad države Matto Grosso, je moderan i ugodan grad sa oko 500.000 stanovnika. Osnovan je 1719. tokom brazilske Zlatne groznice.

  1. stoljeće ovom je gradu donijelo velike promjene, industrijalizaciju i razvoj, što ga čini jednim od najbrže rastućih gradova u Brazilu.

To je dovelo do impresivnog rasta broja stanovnika, sa oko 50.000 na pola miliona za samo 30 godina. Cuiaba je veoma atraktivna tursitička destinacija jer se u njoj nalaze tri najvažnije prirodne karakteristike Brazila: savana Cerrado, močvara Pantanal i prašuma Amazonije. Stoga i ne čudi što je ovaj grad nazvan i "zeleni grad".

Cuiaba je jedan od najtoplijih gradova u Brazilu, a to duguje planinskom masivu Chapada dos Guimaraes. Ljeti se temperatura u ovom gradu penje i do preko 40 stepeni celzija.

Nogometna reprezentacija BiH će utakmicu s Nigerijom igrati na stadionu Arena Pantanal koji je namjenski izgrađen za Svjetsko prvenstvo.

Salvador

Čak 2.500 kilometara udaljena je sljedeća destinacije Zmajeva. Salvador je grad na sjeveroistočnoj obali Brazila i glavni je grad države Bahia.

Smatra se rodnim gradom brazilske kulture zbog popularnih karnevala i i žive muzičke scene. Ovdje se najviše osjeti portuglaski utjecaj jer kada je Portugal odlučio kolonizirati Brazil, svoje prvo urbano središte smjestio je u Salvadoru koji je osnovan 29. marta 1549. godine.

Ovaj grad je bio i jedno od glavnih središta trgovine robljem u Južnoj Americi. Kao posljedica toga, grad se razvijao i rastao pod utjecajem potomaka afričkih robova.

Afrikanci su u Salvador donijeli capoeiru (kombinacija borilačkih vještina i plesa), različite obrede, muziku, instrumente...Zbog tog naslijeđa Salvador nosi nadimak Roma Negra.

Možda je upravo zbog toga je to jedan živopisan i uzbudljiv grad sa ljubaznim i opuštenim stanovnicima. S druge strane, to se posmatra kao lijenost pa stanovnici Salvadora imaju lošu reputaciju.

Oni koji su posjetili Salvador, reći će vam da budete uvijek na oprezu jer je ovo grad u kojem caruju džeparoši. Preporučuje se da izbjegavajte mračna i osamljena mjesta, te da nigdje ne idete sami.

No, ne dozvolite da vas to obeshrabri ukoliko odlučite otići baš na utakmicu s Iranom, koju će naši nogometaši igrati u ovom gradu, jer je Salvador na glasu kao grad sreće s obzirom na brojne zabave na otvorenom i najveći karneval na svijetu, veći i od onog u Riju.

U njemu živi oko 2,6 miliona stanovnika, a klima je slična kao i u Rio de Janeiru.

Nogometna reprezentacija BiH će u Salvadoru igrati s Iranom 25. juna.