Putovanja
21

Recept za uspjeh ili katastrofu: Torino planira postati vegetarijanski grad

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nova gradonačelnica objavila je kako Torino planira pretvoriti u vegetarijanski grad pa čak i sedmično uvesti jedan dan bez mesa. Pitanje je kako će ova ideja proći u kulinarskoj kulturi koja je bogata mesom.

Kupovina mesa svakodnevni je ritual u glavnom gradu Piedmonta, italijanskog regiona bogate kulinarske historije, ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

Gradonačelnica Chiara Appendino još ljetos je poručila da će Torino pretvoriti u prvi vegetarijanski grad na svijetu, a detalje svog petogodišnjeg plana tek treba predstaviti javnosti. Međutim, u gradu se već organizuju edukativni projekti u školama kako bi učenici znali što više o dobrobiti životinja i prehrani. Također, postoje planovi za kreiranje vegetarijanske mape grada za turiste te uvođenje jednog dana sedmično bez mesa.

"Promocija veganske i vegetarijanske prehrane temeljni je akt u očuvanju našeg okoliša, zdravlja naših građana i dobrobiti naše zajednice", navedeno je u programu, prenosi Guardian. "Vodeći medicinski, prehrambeni i politički stručnjaci pomoći će u promociji kulture poštivanja u našim školama, učeći djecu kako dobro jesti uz zaštitu Zemlje i prava životinja".

Ipak, planovi su odmah naišli na podijeljena mišljenja. Dok su ih ekolozi i vegetarijanci dočekali sa dobrodošlicom, drugi tvrde da su u suprotnosti sa kulinarskom tradicijom regiona. Udruženje lokalnih mesara smatra da ured gradonačelnice privileguje jedan način prehrane u odnosu na onaj o kojem su oni ekonomski ovisni.

Sličan negativan odgovor stigao je i od trgovaca sa tržnice Porta Palazzo koja radi od 19. stoljeća i nudi proizvode porijeklom iz lokalnih farmi oko Torina. Fabio, prodavač mesa, ovdje radi već dvije decenije i priznaje da novim prijedlozima nije zadovoljan.

"Naravno da nisam sretan. Pa ja prodajem meso! Posljednjih godina prodaja je pala za 40-50 posto, a vjerujem da je to zato što je veganstvo postalo moderno, a šire se poruke kako je meso loše po zdravlje", kaže on za Guardian.

Foto: AFP
Foto: AFP

U njegovoj blizini je i 60-godišnja Giannona Vito. Ona vjeruje da će kvalitetno meso uvijek naći svoje kupce u ovom gradu, iako smatra da su mlađe generacije postale probirljivije.

Međutim, nova savjetnica za okoliš i zamjenica gradonačelnice Stefania Giannuzzi smatra da je došlo do nesporazuma o cilju akcije.

"Ne radi se o prisiljavaju ljudi da jedu na određeni način i ne pokušavamo doći u sukob sa mesnom industrijom. Umjesto toga radi se o podizanju svijesti i pokazivanju ljudima da postoji alternativa, ako su zainteresovani. Veganska ishrana je samo stvar izbora i dio plana kako bi naš grad bio održiviji i više promovisao ekološka pitanja", objasnila je.

Mnogi stanovnici Torina smatraju da to ne bi trebao biti prioritet vlasti, već da postoje brojna druga važnija pitanja koja treba hitno riješiti. Barbara Stancati, majka, ističe da je bitnije osigurati kvalitetniju hranu djeci u školama prije uvođenja lekcija o dobrobiti životinja i održivosti.

"Škole u Italiji imaju mnogo problema tako da mi je čudno što lokalna samouprava pokušava govoriti ljudima da promijene svoje prehrambene navike i postanu vegani kada škole nemaju dovoljno novca za toaletni papir. Na to bi se trebalo fokusirati. Grad ima većih problema", kaže ova majka.

Foto: AFP
Foto: AFP

Na pitanje da li podržava veganski festival, odgovara: "Što da ne", ali dodaje da bi se ipak trebalo okrenuti kulturnim gubicima jer je naprimjer glavni sponzor predložene izložbe Edouarda Maneta odustao od Torina favorizujući Milan.

Ipak, ne pružaju svi otpor novim idejama. Akademik Edigio Dansero, koji predaje kulturu i politiku na Univerzitetu u Torinu uvjeren je kako vegetarijanski grad kao koncept može donijeti mnogo toga dobrog.

"To može biti veoma pozitivan korak u kulturnom i ekonomskom smislu. Možemo prihvatiti oba načina prehrane. Ovo je grad poznat po svojoj kuhinji, dom koncepta 'Eataly' i slow food pokreta koji ima veliki utjecaj na kulturu hrane i obrazovanja unutar i izvan Torina", kazao je on.