|

Pogledajte kako će izgledati futuristička željeznička stanica u Estoniji

Pogledajte kako će izgledati futuristička željeznička stanica u Estoniji
27
E. Lj.
15.11.2019. u 08:41
20
komentara
27

dijeljenja
1/7 Foto: Negativ.com
2/7 Foto: ZOA studio
3/7 Foto: ZOA studio
4/7 Foto: ZOA studio
5/7 Foto: ZOA studio
6/7 Foto: ZOA studio
7/7 Foto: ZOA studio
Projekt Zaha Hadid Architects (ZHA) osvojio je prvo mjesto na lokalnom arhitektonskom takmičenju za novi željeznički terminal u Estoniji.
Predviđeno je da ova elektrificirana željeznica bude dio sistema "Rail Baltic" i da se prostire na 870 km od Talina u Estoniji do litvansko-poljske granice.

Zaha Hadid je na ovom projektu radila s lokalnom kompanijom Esplan. Dio ovog futurističkog projekta je i terminal Ülemiste koji predstavlja integraciju autobusnih, tramvajskih i željezničkih pruga, kao i pješački most koji ujedno predstavlja i multimodalno saobraćajno čvorište.

Ovaj projekt karakteriše modularni konstrukcijski sistem što znači da se može graditi u fazama kako bi se željeznički saobraćaj mogao odvijati i tokom izgradnje. Projektni tim je naglasio da je se gradnja vrši prema BREEAM smjernicama (zeleni standard gradnje).

"Uvjeren sam da ovo područje postaje jedno od najatraktivnijih kada je riječ o infrastrukturi i da Talin postaje istinsko multimodalno saobraćajno čvorište koje će u budućnosti biti centar željezničkog, autobusnog i zračnog saobraćaja", rekao je Taavi Aas, ministar za ekonomske odnose i infrastrukturna pitanja Estonije.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...