Manjak turista
393

Panika na Tajlandu: Stotine gladnih majmuna bore se na ulicama oko hrane

DP
Nakon pojave koronavirusa broj turista, koji obično hrane majmune, drastično se smanjio na Tajlandu, a mještani jednog grada svjedočili su okrutnoj borbi gladnih majmuna.

U početku se vidi kako majmuni trče dok, kako izgleda, traže hranu. Odjednom, njihovi krici se dramatično pojačavaju dok gomila lovi jednog majmuna koji je pronašao bananu. Jedni su skočili na njega u pokušaju da je otmu, dok su se drugi svađali oko hrane. Čak su i mještani, koji su navikli viđati majmune po ulicama, bili šokirani njihovim ponašanjem.

Sasaluk Rattanachai snimila je ovu dramatičnu scenu ispred prodavnice u kojoj radi.

"Više su ličili na divlje pse nego na majmune. Poludjeli su za jednim komadom hrane. Nikada ih nisam vidjela tako agresivne. Mislim da su majmuni bili jako, jako gladni. Ovdje je obično puno turista koji hrane majmune, ali sada ih nema toliko zbog koronavirusa", kaže ona.

Lopburi je dom hiljadama divljih majmuna koji lutaju ulicama i zgradama. Mnogi žive u temeljima drevnih budističkih hramova grada. Grad je podijeljen između majmuna koji žive u hramovima i onih koji žive u gradu, navodi se u izvještaju Bangkok Posta.

Kako su njihovi teritoriji podijeljeni željezničkom prugom, dvije grupe se obično ne susreću, ali se to dogodilo sada, kada je došlo do borbe.

Vjeruje se da je majmune iz hrama upravo glad natjerala u grad u potrazi za hranom.

Prošlog mjeseca je rečeno da majmuni pate širom zemlje zbog toga što je koronavirus uzrokovao pad turista za 44 posto.

Primati koji žive u javnom parku u Songkhli, na jugu Tajlanda, obično se hrane tako što ih posjećuju turisti iz Malezije i Kine. Pojedini mještani odlaze u park kako bi im dali svježe lubenice i paradajz.

Na Tajlandu je bilo 59 slučajeva virusa, s jednim smrtnim ishodom. Međutim, u obližnjoj Kini, gdje je počela epidemija, zaraženo je više od 80.000 ljudi, a smrtno je stradalo više od 3.000, navodi Daily mail.

I ekonomija Tajlanda oslanja se na kineske turiste.

Turizam čini 18 posto tajlandskog BDP-a, a kineski turisti čine više od četvrtine ukupnog broja turista.

Ministar za turizma upozorio je da bi kriza razmjera koje je imao SARS mogla stajati državu 1,6 milijardi dolara.