Jeste li je posjetili?
74

Ova "skrivena" plaža u Hrvatskoj svojevremeno je proglašena najljepšom u Evropi

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Plaža Pasjača u Konavlima u susjednoj Hrvatskoj posljednjih godina privlači sve više posjetilaca, a ovaj skriveni biser Jadrana svojevremeno je proglašen najljepšom plažom u Evropi.

Na 30 minuta vožnje od Dubrovnika skrivena ispod strmih litica nalazi se plaža Pasjača koju je specijalizirani portal za putovanja European Best Destinations 2019. godine proglasio najljepšom u Evropi.

Pasjača je nastala kad je 1955. godine probijen tunel do mora, a preostalo kamenje ostavljeno na obali te su u nekoliko godina valovi to kamenje pretvorili u žal, a potom pijesak.

Nakon nekoliko godina more je odnijelo sav pijesak pa su lokalci donosili novi kamen koji se pretvarao u žal pa opet u pijesak.

Osim same plaže koju su na stranici European Best Destinations označili pravim čudom, put do nje predstavlja pravu avanturu. Podrazumijeva prolazak kroz selo pa potom kroz šumu uskom cestom, a automobil je potrebno ostaviti na nekom od improviziranih parkinga.

Put se nastavlja betoniranom stazom uklesanoj na strmoj litici koja se spušta do mora i spomenute plaže.

Pogled sa staze pruža se ka moru odakle možete vidjeti najljepše nijanse plave boje.

Fotografije koje bilježe ljepotu ove lokacije uz pomoć društvenih mreža uzrokovale su da postane prilično popularna te je u posljednje vrijeme posjećuje sve više turista.