Ljetovanje na Kvarneru
44

Objavljena britanska reportaža iz 1989. o turizmu u Jugoslaviji: Od prirodnih ljepota do inflacije

N. O.
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Na YouTubeu je nedavno objavljena britanska reportaža iz 1989/1990 o ljetovanju u Jugoslaviji, tačnije na području Kvarnera i sjeverne obale Hrvatske, a koja detaljno izvještava o prirodnim ljepotama, turističkoj ponudi, cijenama, plažama, ali i visokim stopama inflacije u to vrijeme.

Reportaža počinje u Opatiji i nastavlja govoreći o brojnim malim odmaralištima koje možete obići autom ili brodom, koja kako narator kaže imaju različita imena, ali su izgledom veoma slični - poprilično stara mjesta osnovana kao ribarski gradići.

Narator i prezenter je britanski novinar John Carter koji se također pojavljuje na snimcima i govori o vlastitim utiscima mjesta koje je posjetio.

Istakao je kako na obalama nema pijeska, ali sudeći po posjećenosti to turistima ne smeta. Govorio je i o arhitekturi, austrougarskom naslijeđu u Opatiji te mješavini starog i novog.

Kada je u pitanju vrijednost onoga što dobijete za potrošeni novac, kazao je kako je taj odnos odličan za strance zahvaljujući visokoj stopi inflacije i ekonomskim problemima s kojima se zemlja bori. Otkrio je kako se uglavnom plaćalo u njemačkim markama, ali i da primaju britansku funtu.

Opisao je svakodnevni društveni život te šta sve možete očekivati od lokalnih kafića i restorana.

Video je prikazao i svježe izgrađeni most koji povezuje otok Krk sa kopnom, koji je u to vrijeme bio najveći na Jadranu.

Pomenuo je i privatni smještaj te istakao da za njega nećete pronaći nikakve brošure u kojima možete unaprijed vidjeti šta se nudi već se o tome "odlučuje na mjestu događaja".

"Ranije sam istakao dobre uslove "razmjene" u smislu šta sve dobijete za određenu količinu novca, ali vrijednost odmora se može mjeriti i na drugi način, ne samo u novcu. Mjerit će se po količini uživanja i zadovoljstva u svakom danu, a vjerujte mi da ćete svakog dana provedenog ovdje dobiti mnogo zadovoljstva", poručio je za kraj Carter.