Kakva avantura
8

Nigdje bez omiljenog terenca: Put od 40.000 kilometara par okončao na najljepši način

N.N.
screenshot/instagram.com/globooverland
screenshot/instagram.com/globooverland
Mnogima teško pada i obična selidba, a dvoje britanskih pustolova učinilo je pravi podvig.

Računovođa, koji je porijeklom iz Velike Britanije, vratio se u domovinu poslije nekoliko godina provedenih na Novom Zelandu. Odlučio je na put krenuti svojim omiljenim automobilom.

Tako su Joss Quilty i Romy Romagnoli krenuli u avanturu dugu mjesec dana i prešli 40.000 kilometara. Putovali su preko tri kontinenta: preko Okeanije, Azije i Evrope, a avanture su podijelili s pratiteljima na društvenim mrežama.

"Tokom boravka na Novom Zelandu kupio sam staru Toyotu. Htio sam ju zadržati po svaku cijenu. Pokazala se kao zaista dobar automobil i zadivljen sam koliko je izdržljiva", kaže Quilty i objašnjava kako je došao na nesvakidašnju ideju:

"Svi naši prijatelji su avanturisti. Sjedili smo u pubu i poželjeli učiniti nešto uzbudljivo. Brzo smo donijeli odluku", navodi Britanac.

Toyota Land Cruiser datira s početka milenija i već je iza sebe imala dosta kilometara. Vozilo je pouzdano, lako se održava i pokazalo se kao savršeno za ekstremno dugo putovanje. Quilty ima gume za sve moguće podloge, pomoćnu rasvjetu koja je potrebna u ekstremnim uvjetima, kanal za dovod zraka i sajlu.

Poslije relativno kratke vožnje brodom, automobil je sišao na tlo Malezije. Tamo je avantura počela. Krenuli su putem koji je preko Tajlanda, Kambodže, Laosa, Mianmara, Indije, Nepala, Pakistana i Irana vodio u Europu. Zatim su vozili kroz Azerbajdžan, Gruziju, Tursku, Bugarsku, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Italiju, Austriju, Njemačku, Luksemburg, Belgiju, Francusku da bi stigli do La Manchea. Zatim su se ukrcali na trajekt, koji ih je odveo do mjesta Thornburyja u blizini Bristola.

"Zbog ograničenog novca, nismo uživali u ugodnostima, pa smo spavali na madracima u vozilu", rekao je Quilty i dodao da je putovanje bilo rizično, ali ne zbog stanja u kojem se nalaze pojedine ceste.

"Imali smo oružanu pratnju dok smo prolazili pojedine dionice. To je bilo nužno prilikom prelaska granice između Pakistana i Afganistana. Prošli smo blizu talibanskih uporišta, a cijelo vrijeme nam je društvo pravio momak s kalašnjikovom. U jednom trenutku rekao je da nagazim papučicu gasa, jer nas promatra žena bombaš samoubica. Nije bilo ugodno, s obzirom na činjenicu da smo se kretali maksimalnom brzinom od 50 km/h", kaže Quilty za Fox News.

Par je imao problem s dobivanjem vize prilikom ulaska u Iran. Quilty je vizu platio 1.000 dolara. Romagnoli je ipak bila pošteđena maltretiranja, jer ima talijansku putovnicu. Usprkos izazovima, Quilty kaže da su ljudi koje su sreli na putu bili srdačni i spremni pomoći.

"Željeli su pomoći čak i kada su bili potpuno nemoćni. Mjesta kroz koja prolazite čine njihovi stanovnici. Jedna žena je čak izvela bebu da nas vidi, jer nikada ranije nisu vidjeli bijelce", kaže Quilty.
Velika avantura je završena zarukama, a par se nada da će ponovo biti na jednom ovakvom putovanju. Prije nego što se presele u Škotsku, žele svojom Toyotom putovati od Aljaske do Argentine.