Putovanja
4

Nema više čekanja u redovima: Turisti koji žele posjetiti Indiju mogu dobiti vize na aerodromima

Klix.ba
Turisti iz 43 zemlje svijeta od sada će moći dobiti vizu po ulasku u Indiju, nakon što je ova zemlja uvela olakšice u strogom sistemu.

Posjetioci iz 43 zemlje neće morati stajati u redu u lokalnim konzulatima već će moći aplicirati za vize putem interneta i pokupiti ih na aerodromu. Zemlja je primila 6,58 miliona turista u 2012. godini, što je nešto manje u odnosu na azijske zemlje poput Tajlanda i Malezije.

Ministar turizma Mahesh Sharma kazao je kako će promjene doprinijeti razvoju industrije turizma što će se pozitivno odraziti i na ekonomiju.

"Cilj vlade je potaknuti razvoj turizma i implementacija ove sheme će poslati jasnu poruku da je Indija ozbiljna u olakšavanju putovanja u ovu zemlju", rekao je ministar.

Indija je ranije nudila vize na aerodromu turistima 12 zemalja, no sada je odlučila proširiti listu.

Veliki broj stranaca čekao je po nekoliko sedmica kako bi saznao da li će im biti dozvoljen ulazak u Indiju nakon što su podnijeli zahtjev za vizu u konzulatima. Vize će se moći dobiti na devet najvećih aerodroma u Indiji.

Zemlje s viznim olakšicama su: Australija, Brazil, Kambodža, Savezne Države Mikronezije, Fiji, Finska, Njemačka, Indonezija, Izrael, Japan, Jordan, Kenija, Tongo, Laos, Luksembrug, Mauricijus, Meksiko, Mijanmar, Novi Zeland, Norveška, Oman, Palestina, Papua Nova Gvineja, Filipini, Kiribati, Južna Koreja, Maršalovi Otoci, Nauru, Palau, Rusija, Samoa, Signgapur, Tajland, SAD, Ukrajina, Vijetnam, Vanuatu, Solomonski Otoci, Kukovi Otoci, Džibuti Tuvalu, Ujedinjeni Arapski Emirati i Niue.